Bikram yoga – den heta yogan


Bikram yoga eller hot yoga är något ganska nytt här i Sverige, men skapade redan 1970 av Bikram Choudhury. Det är en variant av hathayoga som utövas i ett rum som är 40 grader varmt och har en luftfuktighet på 40%, vanligtvis är en bikram yoga session på 90minuter som inkluderar 24 poser.

Flera forskare har undersökt de positiva effekter av bikram yoga. Under en studie från 2013 undersökte man friska vuxna som tränade bikram yoga 3 gånger i veckan under 8 veckor. De visade sig att alla hade ökat sin styrka på marklyft och sin vighet. De hittade inga kardiovaskulära förbättringar.  De kom även fram till att en 90-minuters session bränner 330 kalorier på kvinnor och 360 kalorier på män.

Bikram yoga hjälper dig bli av med gifter

Förutom att göra dig vigare hjälper bikram yoga dig att svettas ut gifter. Yogan utförs i ett rum på 40 grader och det kommer verkligen att få dig att svettas. Poserna du får göra är till för att massera och stretcha kroppen. Levern är ett av de organ du kommer att kunna massera.  Se till att ta med en handduk till ditt pass!

Svettningen orsakas av de varma och fuktiga förhållanden i studion, detta kan leda till uttorkning. Det finns också en risk för överhettning. Symtomen är illamående, yrsel och svimning. Se till att dricka mycket före och innan passet.

Bikram yoga använder poser från hatha yoga

Du blir vigare

Värmen gör att du på ett säkert sätt kan nå nya nivåer i nybörjarposer. Dina muskler är redan uppvärmda och risken för att skada dig pga sträckning minskar. Detta innebär att stretchingen blir djupare och du kan töja lite mer på dina muskler.

 

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.