Fördelarna med att stretcha

Lejon kan också stretcha

Lejon kan också stretcha

Att stretching är bra för oss är det inga tvivel på! Däremot finns det inget bevis på att stretching minskar träningsvärk, som en oftast tror. Däremot finns det en rad andra fördelar med att stretcha!

Hjälper dig att träna längre

Att stretcha hjälper dig att värma upp muskler och senor, vilket motverkar och lindrar muskeltrötthet. När vi stretchar talar vi om för våra sega och trötta muskler att det är dags att röra på sig. Detta gör att dina muskler orkar med ett längre träningspass.

Att stretcha gör dig piggare

När musklerna inte får röra på sig samlas blod i musklerna, vilket både gör dig seg och trött.  Genom att ta en kort ”bensträckare” en gång i timman där du stretchar ut benen ordentligt  blir det som att du ger näring till muskeln som dig piggare då hjärnan får lite blodflöde.

Lindrar PMS

I en studie från 2013 gjord av Isfahan University of Medical Sciences  undersöks PMS hos unga, icke-idrottande kvinnor. I åtta veckor fick kvinnorna träna yoga (en form av stretching) tre gånger i veckan i 60 minuter. Forskarna registrerade alla PMS-besvär. Redan efter fyra veckor hade PMS-besvären reducerats med 31% och efter åtta veckor hade besvären reducerats med 65%. Denna studien och flera andra studier visar på att all typ av stretching kan vara fördelaktig för att bli av med PMS-besvär.

Här är en lista på några yoga poser du kan göra för att lindra dina PMS-besvär:

 • Barnet (Balasana)
 • Sittande halv ryggradsrotation (Ardha matsyendrasana)
 • Kattpositionen (Marjaryasana)
 • Kobran (Bhujangasana)
 • Halv stående framåtfällning (Ardha uttanasana)
 • Fiskpositionen (Matsyasana)
 • Bryggan (Urhva dhanurasana)
 • Död mans position (Savasana)

Kan förhindra skador

Att stretcha lätt innan ett träningspass kan förhindra skador. Genom att stretcha lätt hjälper du till att värma upp musklerna och samtidigt påminner du din hjärna om hur långa musklerna är. Följande stretchövningar rekommenderas om du har ont eller vill undvika framtida värk:

 • Värk i ländryggen: stretcha bak- och framsida lår samt höftböjaren
 • Ont i knät: stretcha vaderna och framsida lår
 • Värk i axlarna: rulla axlarna fram och tillbaka

Ökar blodflödet

Stretching ökar blodtillförseln till muskelvävnaden, samt hjälper till att leverera viktiga näringsämnen genom blodet. Detta möjliggör även ett större rörelsemönster för muskeln utan att du får ont.

Gör dig vigare

Detta är en självklarhet för det flesta, men det är ändå väldigt viktigt att poängtera. Genom att stretcha regelbundet blir du vigare och mer rörlig! Att börja stretcha i tidig ålder kommer att vara mycket värdefullt när du blir äldre. Att vara vig innebär att du kommer få bättre hållning och ha lättare att röra på dig.

 


Ett svar till “Fördelarna med att stretcha”

 1. […] kan bli. Stretching har i många studier visat sig kunna vara dels skadeförebyggande, men också något som gör att dina muskler svarar bättre på träning. Var dock försiktig så att du inte tänjer för mycket och skadar dig. Värm alltid upp innan […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.