Bli kvitt ditt sockerberoende

Bli kvitt ditt sockerberoende

Nu är julen slut och det har blivit ett nytt år. Många väljer att starta nya året med att börja ett nytt liv – detta kan vara allt ifrån äta nyttigare till att bli mer sparsam. Ett vanligt löfte är att börja träna. Under julen äter väldigt många mycket godsaker – tårta, bakelser, godis som de har tänkt att träna bort. Visste du att man kan bli sockerberoende? Raffinerat socker är en ganska vanlig del i de flesta människors matintag, inte bara under julen. I dokumentären nedan får vi träffa fyra människor som gemensamt äter 120 teskedar socker om dagen!

https://www.youtube.com/watch?v=ONXNKacNU_4

Att vara sockerberoende och konsumera mycket socker är utan tvekan den främsta anledningen till att problem med fetma, typ 2-diabetes och andra kroniska hälsoproblem som är förknippade med insulinresistens. Enligt ny forskning som presenterades av American heart Association visade det sig att Amerikanska barn som var 8år redan visade tendenser till hjärtproblem till följd av ett högt sockerintag.

Bli av med sockerberoende för bättre hälsa

I dokumentären ovan som sändes på BBC One får vi veta sanningen om socker. Hur livsmedelsföretagen gömmer sockret i innehållsförteckningen. Vi får även veta hur dessa personer förbättrar sin hälsa genom att äta mindre socker. Tre av personerna som var med i dokumentären förlorade hela 6kg i vikt genom att äta en diet som bestod av mindre socker. Detta gjordes genom att bara äta 6 teskedar socker per dag, jämfört med 23-39 som de tidigare åt.

Genom att utesluta socker kan du förbättra sin hälsa på så lite som 10 dagar enligt ny forskning. Även fast kaloriintaget och kolhydraterna är på samma nivå som tidigare!

Hur blir jag sockerberoende?

Socker, precis som andra beroendeframkallande ämnen påverkar signalsubstanserna i hjärnan. Serotonin och dopamin är de två viktigaste signalsubstanserna för humöret. Efter en socker- och kolhydratrik måltid kan du känns dig lugn och avslappnad. Detta beror på att serotonin frigörs när du äter kolhydrater.

Serotonin är ett ämne som fungerar som ett lyckopiller – det vill säga att du blir avslappnad och glad. Sockret påverkar även dopaminnivåerna. Dopamin är verksam i kroppens belöningssystem och liksom Serotonin är viktigt för humöret. I hjärnan finns så kallade ”belöningscentra” som innehåller ett stort antal receptorer för dopamin. När dopamin binder till dessa receptorer kommer du att uppleva känslor av välbehag och upprymdhet.

En ökat konsumtion av socker till följd av ett sockerberoende leder till att alltmer dopamin frisätts i kroppen. Hjärnan anpassar sig efter överstimulansen genom att göra det svåra för dopaminet att binda sig i receptorerna. Detta leder till att du måste äta mer socker för att uppnå samma effekt.

Sockerberoende är inget att leka med

Bli av med ditt sockerberoende

Det är lättare sagt än gjort att bli av med sockerberoende – du kommer att känna dig nere de första dagarna men sedan blir det bättre. Nedan är en lista med tips på hur du går till väga.

Ät fett, fibrer och protein

Genom att äta mat som är rik på fett, fibrer och protein kommer du att känna dig mätt och belåten. Förutom detta så kommer du att hålla blodsockret på en jämnnivå. Avokado och kokosolja är exempel på källor med bra och nyttigt fett. Grönsaker är en utmärkt källa till fibrer. Fisk, ägg, kött och bönor är utmärkta proteinkällor.

Motionera

Serotonin – kroppens lyckopiller frigörs vid motion. När du har en högre nivå av serotonin kommer du att minska ditt begär av socker.

Undvik alkohol

Alkohol hjälper oss att tappa omdömet och innehåller dessutom mycket socker.

Ät zink

Zink behöves för att kunna utnyttja kroppens insulin- och glukosförråd, en brist på detta kan leda till ett sockersug. Zink finns i bl.a pumpafrön, paranötter, ägg och ostron. Zink från animaliska källor absorberas bättre eftersom den inte innehåller fytater.

Ät fermenterad mat

Att äta fermenterade grönsaker och yoghurt hjälper på ett naturligt sätt att reducera ditt sockerberoende. Förutom detta innehåller det mycket probiotika som hjälper dig med matsmältningen och stärker ditt immunförsvar.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.