Förbättra din koncentration


Har du problem att upprätthålla din koncentration? Du behöver inte oroa dig, det är väldigt vanligt i dagens samhälle där vi konstant blir distraherade av telefoner som ska kollas, mail och telefonsamtal. Vi har tipsen på hur du ska uppnå full koncentration för att kunna prestera ditt bästa.

Bra mat för ökad koncentration

Att vi människor presterar sämre när vi är hungriga är ingen hemlighet, men det är viktigt att poängtera. Men vilken mat ska vi äta för att kunna koncentrera oss bättre?

Havregrynsgröt

Det sägas att frukost är dagens viktigaste mål. Det att är inte bara bra för att få en energikick, utan studier visar på att de som äter frukost också löper lägre risk för fetma, högt blodtryck och diabetes. Även om det kan vara gott och lockande med något sött på gröten så fungerar det utmärkt att äta med jordnötssmör, osötad sylt, frysta bär eller kanel. Havregrynsgröt är kalorisnålt och mättande, vilket gör att du kan undvika energi dipparna som gör dig sugen på något sött.

Lax

Lax är en fisk som har väldigt höga halter Omega-3 fetter som hjälper återuppbygga hjärnceller och även till att stärka synapserna i hjärnan som förbättrar minnet. Proteinet i lax innehåller aminosyror, som är viktiga för att hålla din koncentration och skärpa uppe.

Koffein

Det är ingen nyhet att koffein gör oss mer alerta och fokuserade. Koffein hittas i bl.a  kaffe, choklad och svart te. Se till att dricka lagom, får du i dig för mycket koffein kan det göra dig skakis och obekväm.

Avokado

Varje organ i kroppen är beroende av blodflödet, särskilt hjärtat och hjärnan. En kost som innehåller avokado kan minska risken för hjärtsjukdomar genom att sänka onda kolesterolet.  Avokado innehåller enkelomättat fett som hjälper till med att friska upp blodflödet.

Nötter och frön

Nötter och frön är väldigt bra för din kropp på lång sikt. Nötter och frön är bra källor till vitamin E, som är förknippad med mindre försämring av kognitiva funktioner till följd av din ålder. Det bästa av allt är att du bara behöver äta en handfull av de. Nötter och frön är också rika på eteriska oljor och aminosyror som hjälper din koncentration.

Vatten

Om du vill förbättra din koncentration måste du dricka tillräckligt med vatten. Vatten är viktigt för att hjärnan ska fungera korrekt. Vatten har visat sig kunna hjälpa oss att tänka fortare, vara mer fokuserade, samt öka kreativiteten. Varje enskild funktion i kroppen är beroende av vatten, så det är mycket viktigt att du får i dig tillräckligt.

 

Det finns förstås massor av föda vi kan äta för att öka fokuset, detta är bara ett axplock.

Bra övningar för förbättrad koncentration

Förutom förbättringar i kosten finns det andra sätt att förbättra din koncentration och fokus. Nedan följer en lista med övningar du kan göra.

Meditation

Meditation är populärt som avslappning och avstressa, men det kan även öka din förmåga att koncentrera och fokusera dig mer. Genom att stärka ditt fokus kan du öka din kreativitet och främja din problemlösningsförmåga.

Meditation är ett utmärkt sätt att förbättra din koncentration

Ta pauser

Att ta pauser är ett väldigt bra sätt att rensa hjärnan. Ta gärna en promenad utomhus så du får i dig lite frisk luft. Detta hjälper hjärnan att koppla av och eftersom du byter miljö kan hjärnan hjälpa dig hitta nya lösningar på eventuella problem du sitter och jobbar med.

Organisera

Att använda en tydlig todo-lista kan du bryta ner alla uppgifter du behöver göra och beta av dessa en efter en. Ett vanligt problem är att personer ofta har alla uppgifter ”i huvudet” och gör flera uppgifter samtidigt, vilket resulterar i att koncentrationen kan brytas. Agile- och scrum-metoder är vanliga bland programmerare men fungerar lika bra för andra arbetsområden.

Träning

Träning liksom pauser och promenader är ett utmärkt sätt att förbättra din koncentration och fokus. Genom miljöombyte och lite svett kommer du att kunna tänka på annat för att sedan hitta nya vägar till att lösa problemen du arbetar med.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.