Ont i ryggen – så blir du av med ryggsmärtan

Ont i ryggen – så blir du av med ryggsmärtan

Många upplever att man får ont i ryggen, te.x vissa kvinnor kan uppleva det vid mens medan andra får det utan någon speciell anledning. Det finns ingen bekräftat teori om varför man får ont i ryggen, men det tros komma ifrån små bristningar i ryggradens skilda vävnader, framför allt i eller kring diskarna. En anna teori är att ont i ryggen kan bero på en långvarig muskelkramp i ryggmuskulaturen. De flesta ryggbesvären brukar gå över efter några veckor.

Hur behandlar man ryggsmärtor?

Som vi tidigare nämnt brukar smärtorna gå över efter ett par veckor. Men detta kan även snabbas upp genom några enkla övningar. Om du styrketränar samtidigt som du upplever ryggsmärtor bör du undvika att träna ben och rygg tungt, utan ta lättare vikter. Ett väldigt bra sätt att bli av med smärtor i ländryggen brukar vara stretching av baksida lår, detta för att de musklerna är sammanlänkade.

Yoga mot ont i ryggen

Flera studier har visat att yoga lindrar smärtor i ryggen.  Stretching, styrka och flexibilitet är nyckeln för en frisk rygg. I en studie som publicerades i journal Archives of Internal Medicine visade det sig att de som använde sig av yoga var dubbelt så framgångsrika med att bli av med sin ryggsmärta naturligt och kunde därmed skära ned på sitt användande av smärtstillande tabletter.

Bra yoga poser

Det finns många poser som är bra mot ryggsmärta, här är ett axplock.

  • Hunden, den klassiska yogaposen som stretchar och stärker hela kroppen.
  • Barnet, det ser ut som man vilar med i själva verket hjälper den dig att förlänga ryggen och därmed stretcha ut musklerna.
  • Halv duva, hjälper dig att stretcha rumpmusklerna. Detta kommer att göra att ländryggen blir mer avslappnad.

Massage

Massage är inte bara skönt och avslappnande, det är även bra för att bli av med ryggsmärta. Låt dock inte vem som helst massera dig utan gå till en riktig massör eller massös. Det har gjorts studier på att massage kan hjälpa dig bli av med smärtor i ländryggen.

Massage är bra mot ont i ryggen

Akupunktur

Akupunktur började användas i Kina för mer än 2500 år sedan. Det handlar om att sätta in tunna nålar på vissa ställen på kroppen. Kroppen mer än 2000 av dessa punkter. De är förbundna med vägar som skapar ett flöde av energi som kallas Qi (uttalas ”chee”). Genom att stimulera dessa punkter korrigeras obalansen i qi och förbättra flödet av energi. De som håller på med akupunktur tror att detta hjälper till att lindra smärta och förbättra hälsan.

Genom att stimulera det centrala nervsystem kan man utlösa frisättningen av kemikalier i muskler, ryggmärg och hjärna. Dessa kemikalier kan ändra upplevelsen av smärta eller producerar kroppsliga förändringar som främjar en känsla av välbefinnande

Styrketräning

Att styrketräna bort ryggsmärtan kan låta konstigt. Många tror att man ska ligga hemma och vila, men i själva verket kan det vara bra att röra på sig. Du bör kanske konsultera en doktor eller liknande om du har riktiga problem, men för de allra flesta ska det gå bra att styrketräna.

Att ha ont i ryggen kan komma från svaga muskler i ryggen, magen och även benen. Ett bra verktyg som du kan använda dig av blir därför styrketräning. Att använda sig av styrketräning för att få bukt med smärtan innebär inte att du ska träna för att bygga stora muskler, utan du ska bygga starka muskler, framförallt ”core”-muskler, dvs rygg och mage. Kom ihåg att teknik är a och o i träning och en korrekt utförd teknik där du känner hur muskeln arbetar bygger starkare muskler än inkorrekt teknik med hög vikt, det kan förvärra din ryggsmärta.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.