Våren är nästan här och det betyder att cykelsäsongen börjar komma igång. Vissa tar sin cykel till jobbet året om oavsett väder, medan andra väljer att cykla när vädret tillåter. Du vet säkert att genom att röra på dig så förbättrar du hälsan, men du kanske inte riktigt vet alla fördelar med att ta cykeln till jobbet istället för bilen.

Att cykla är skonsamt och ger dig bättre kondition

Cykling är en perfekt träningsform för dig som har problem med knäna eller övervikt. Cykling tränar musklerna kring knäna på ett skonsamt sätt, samtidigt som det hjälper dig att göra dig av med kalorier. När du håller ett långsamt tempo på cykeln gör du av med nästan 300 kcal/timme, jämfört med att ta en lätt promenad där du gör av med 180 kcal/timme.

När du cyklar tränar du de största muskelgrupperna i kroppen – benen. Stora muskler sätter krav på ditt hjärta att pumpa mer blod, vilket gör att du förbättrar din kondition. Du kommer märka att andningen blir lugnare eftersom din syreupptagningsförmåga bli bättre! Hjärtat tränas även och vid regelbunden cykling minskar du även risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Du kan cykla hela livet

Även om du är vältränad och i bra form nu så kommer tyngdlyftning och andra träningsformer bli svårare att göra med åren. En av de bästa fördelarna med att cykla är att du kan hålla på med det hela livet.

Cykel till jobbet är både skonsamt för dig och miljön

Andra fördelar med cykel

Det finns en rad andra fördelar med att cykla förutom de mest uppenbara som vi listade ovan.

  • Starkare muskler, genom att cykla regelbundet tränar du benen och kommer därför bli starkare i de.
  • Du får mer syre och näring till musklerna, vilket gör att slaggprodukter transporteras bort snabbare.
  • Immunförsvaret stärks och risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar.
  • Du slipper köerna i rusningstrafiken.
  • Du sparar pengar, genom att cykla slipper du köpa busskort och bensin.
  • Bra för miljön eftersom du inte använder bilen.

Vad ska man köpa för cykel?

Det finns väldigt många typer av cyklar – elcyklar, mountainbikes, citibikes m.fl. Vad du väljer för cykel är upp till var och en. Du får inte samma fördelar med en elcykel som du får från en vanlig cykel, men det kan passa dig som har det lite längre till jobbet och inte vill komma fram svettig.