Därför ska du ta din cykel till jobbet!

Våren är nästan här och det betyder att cykelsäsongen börjar komma igång. Vissa tar sin cykel till jobbet året om oavsett väder, medan andra väljer att cykla när vädret tillåter. Du vet säkert att genom att röra på dig så förbättrar du hälsan, men du kanske inte riktigt vet alla fördelar med att ta cykeln till jobbet istället för bilen.

Att cykla är skonsamt och ger dig bättre kondition

Cykling är en perfekt träningsform för dig som har problem med knäna eller övervikt. Cykling tränar musklerna kring knäna på ett skonsamt sätt, samtidigt som det hjälper dig att göra dig av med kalorier. När du håller ett långsamt tempo på cykeln gör du av med nästan 300 kcal/timme, jämfört med att ta en lätt promenad där du gör av med 180 kcal/timme.

När du cyklar tränar du de största muskelgrupperna i kroppen – benen. Stora muskler sätter krav på ditt hjärta att pumpa mer blod, vilket gör att du förbättrar din kondition. Du kommer märka att andningen blir lugnare eftersom din syreupptagningsförmåga bli bättre! Hjärtat tränas även och vid regelbunden cykling minskar du även risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Du kan cykla hela livet

Även om du är vältränad och i bra form nu så kommer tyngdlyftning och andra träningsformer bli svårare att göra med åren. En av de bästa fördelarna med att cykla är att du kan hålla på med det hela livet.

Bli smartare genom att cykla

Vuxna som motionerar regelbundet är bättre på att lösa problem, lättare att koncentrera sig och får bättre minne. När du trampar gör du också så att dina nervceller arbetar. Dessa neuroner intensifierar skapandet av proteiner som hjärnavledande, vilket främjar bildandet av nya hjärnceller. Resultatet: du dubblar eller tredubblar produktionen av neuroner, som bokstavligen bygger din hjärna. Du släpper också ut neurotransmittorer så alla celler både nya och gamla kan kommunicera med varandra för bättre och snabbare funktion.

Cykel till jobbet är både skonsamt för dig och miljön

Du håller dig friskare om du cyklar

Ditt immunförsvaret kommer att stärkas och risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar om du cyklar. När du cyklar tränar du hjärtat då du garanterat kommer att få upp pulsen, detta gör att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar, Du kommer dessutom att slippa bli smittad av alla som bär på virus och infektioner, detta är ingen garanti för att du inte kommer bli sjuk. Men du ger dig bättre förutsättningar att vara frisk.

Andra fördelar med cykel

Det finns en rad andra fördelar med att cykla förutom de mest uppenbara som vi listade ovan.

  • Starkare muskler, genom att cykla regelbundet tränar du benen och kommer därför bli starkare i de.
  • Du får mer syre och näring till musklerna, vilket gör att slaggprodukter transporteras bort snabbare.
  • Du slipper köerna i rusningstrafiken.
  • Du sparar pengar, genom att cykla slipper du köpa busskort och bensin.
  • Bra för miljön eftersom du inte använder bilen.
  • Det går oftast snabbare än att åka kommunalt

Vad ska man köpa för cykel?

Det finns väldigt många typer av cyklar – elcyklar, mountainbikes, citibikes m.fl. Vad du väljer för cykel är upp till var och en. Du får inte samma fördelar med en elcykel som du får från en vanlig cykel, men det kan passa dig som har det lite längre till jobbet och inte vill komma fram svettig. Har du inte råd med cykel kan du ta ett enkelt lån och väljer du att köpa en elcykel kommer du att kunna ansöka om att få bidrag från Naturvårdsverket. Bidraget på elcyklar är 25% upp till 10 000kr.

Ta cykel eller jogga till jobbet?

Vissa väljer att se cyklingen till jobbet som träning. På många kontor hittar man dusch, vilket underlättar om du skulle vilja jogga eller cykla lite snabbare till jobbet. En studie från 2014 visar att cykling är mer skonsamt för kroppen då löpning sliter ganska mycket på kroppen. Detta gör att cykeln blir lättare att välja då den är mer skonsam mot kroppen och gör att du kan cykla varje dag.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.