Kom igång med din löpning – nybörjare


Att börja löpa kan vara svårt och det kan kännas väldigt jobbigt att komma igång om man är nybörjare. Men i det här blogginlägget tänkte jag ge lite tips på hur man lär kan komma igång med sin löpning och samtidigt få den hälsosam för dig som nybörjare.

Löpningen ska vara kul

A och O är att löpningen ska vara kul. Efter en löparrunda vill man ha en skön känsla i kroppen för att vilja springa igen. Variera därför områdena du springer i. Under löpturen får du se väldigt mycket längs vägen. Då är det roligare att vilja ge sig ut om man får se nya saker och inte springa samma runda varje gång. Även underlaget man springer på bör man också variera. Att springa på asfalt varje gång är inte så bra för kroppen. Spring därför ibland kanske i skogen, på stranden eller kanske en grusväg. På släta vägar och i backar. Då minimerar du förslitning på musklerna och utmanar dem istället.

Löp till musik

Ett bra tips är att ha bra musik att springa till. Peppiga låtar i öronen får en att tänka på något annat och bli motiverad till att fortsätta springa. Att välja hörlurar till sin löpning kan vara svårt, det finns mycket man inte tänker på som kan påverka ens val. Dem ska framförallt sitta bekvämt och bra, så att dem inte trillar av. Sen ska dem ju också vara fukttåliga. Eftersom man oftast svettas väldigt mycket kring ansiktet, här finner du hörlurar för löpning.

Börja i små steg
När man bestämt sig för att man vill börja löpa så är ett stort misstag att man går ut för hårt. Springer under lång tid och långa sträckor. Konsekvenserna blir då att löpningen inte alls känns rolig och man kan åka på överbelastningsskador. Börja därför i små steg. Börja med att gå så kroppen blir varm och även lite stretch för att undvika skador. Jogga sedan i lugnt tempo, det är bra om det är sådär lugnt så att det nästan ser lite fånigt ut. Du kan börja med att varva att jogga en minut och gå en minut. Efter ett tag när kroppen börjat vänja sig kan man öka tiden man joggar. Se även till att ha vilodagar mellan passen så att kroppen hinner återhämta sig ordentligt. Rekommenderad start är 2 träningsdagar i veckan.

Styrketräna också
En viktig sak som man oftast glömmer är att också styrketräna. För att orka springa behöver man också styrka för att klara av att löpa. Släng därför in ett pass i veckan för att bygga upp användbara muskler. Med lite styrka i musklerna minimerar man risken för överbelastning och skador. När man är på gymmet kan det också vara lite motigt att ta sig dit och vara motiverad. Investera i ett par grymma hörlurar för träning och sätt på lite peppande musik i hörlurarna och kör järnet.  Det viktigaste med träningen och löpningen är att lyssna på din kropp, vad säger den dig? Och träna utifrån din förmåga. Alla är olika och tränings tiden eller tillfällena kan variera massor. Lycka till nu!

5 tips på att komma igång med löpning

  1. Ha roligt! 
  2. Börja i små steg!
  3. Variera tid, sträcka och område
  4. Glöm inte att värma upp och stretcha
  5. Kör styrketräning också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.