Protein


Protein på hyllor

Vad är protein?

Protein är kroppens byggstenar, proteinet byggs upp av ett 20-tal aminosyror. 9 utav dessa måste vi tillföra kroppen via våran kost, resten kan kroppen tillverka själv.

Fördelar med protein

Vi människor behöver en viss mängd protein varje dag för att våran kropp ska fungera normalt. Du som lever ett aktivt liv behöver du tänka på att få i dig ännu mera protein för att bygga och bibehålla den muskelmassa och styrka som du redan har.

Protein har visat sig vara det mest mättande av alla näringsämnen vilket är en stor fördel för dig som vill gå ner några kilon. Du står dig längre på ett proteinrikt mål såsom linser, kyckling än motsvarande mängd ris.

Hur mycket protein ska man äta?

Det finns ett gäng rekommendationer på hur mycket protein du ska äta per dag. För en vanlig människa räcker det med 0.75g/kroppskilo, men för hårt tränande personer kan du hitta rekommendationer från 1-3g/kroppskilo. Allt är individuellt och varierar vad du har för mål med din träning. Eftersom att protein är väldigt mättande kan det vara svårt att få i sig din dos av protein, därför kan det vara lämpligt att köpa ett protein tillskott. Väljer du att strunt i tillskott kan du spana in våran receptsida, där du kan hitta mängder av goda och nyttiga recept som kan ta dig snabbare till dina mål. Det finns dock ett flertal studier som visar att kroppen kan ha svårt att ta upp över 30g protein per måltid. Därför är det bättre att sprida ut detta jämnt över dagen. Efter och innan träning brukar man säga att kroppen har lättast att ta upp proteinet.

Bra proteinkällor

Det mest du äter innehåller protein, men de främsta proteinkällorna är kött, fisk, ägg, mejeriprodukter, bönor, linser och nötter. Alla animaliska produkter är innehåller fullvärdigt protein, dvs alla essentiella aminosyror. Medan de vegetariska källorna oftast inte innehåller fullvärdigt, med undantag för bl.a hampa och soya.

Kan det vara skadligt?

Protein i större mängder kan vara skadligt. Om du har njur- och leverproblem så bör du fråga din doktor om vilken mängd du ska lägga dig på.

Ett svar till “Protein”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.