Styrketräning


styrketräning

De flesta som hör ordet styrketräning tänker nog på Arnold Schwarzenegger, men det finns fler typer av styrketräning än bodybuilding.

Vad är styrketräning?

Styrketräning eller gymma har nog de flesta hört talas om. Styrketräning är fokus på att bygga styrka i kroppen.

Att träna

Att komma igång med styrketräning är väldigt enkelt, alla som vill förbättra sin fysik kan göra det. Du behöver inte ens ett gym medlemskap för att börja med styrketräning, vi har en del scheman som du kan börja att göra hemma.

Typer av styrketräning

Det finns ett gäng olika typer av styrketräning – strongman, cirkelträning, crossfit, bodybuilding, bikini fitness m.fl. Alla dessa har gemensamt att du använder hantlar och maskiner för att förbättra sin fysik. Det som skiljer de åt är hur många repetitioner och vilka övningar du fokuserar på.

Positiva effekter av styrketräning

Här är en lista på positiva effekter du kan uppnå genom att gå till gymmet regelbundet.

Reducerar stress

Tuff dag på kontoret? Gå till gymmet för ett snabbt styrketränings-pass. En av de vanligaste psykiska fördelarna med motion är stress. Att svettas kan hjälpa till att hantera fysisk och psykisk stress. Motion ökar produktionen av ett ämne so hjärnans reaktion på stress. Så gå vidare och få svettig – träna kan minska stress och öka kroppens förmåga att ta itu med befintliga mentala spänningar. Win-win!

Gör dig gladare

Förutom att minska stressen gör styrketräning dig gladare. Motion frigör nämligen endorfiner, som skapar känslor av lycka och eufori. Studier har visat att motion även kan lindra symtomen hos deprimerade. Doktorer kan därför rekommendera personer som är deprimerade att träna. I vissa fall, kan styrketräning vara lika effektivt som antidepressiva piller. Det krävs bara 30 minuter ett par gånger i veckan för att du ska må bättre.

Ökar självförtroendet

På en mycket grundläggande nivå, kan fysisk ansträning stärka självkänslan och förbättra positiv självbild. Oavsett vikt, storlek, kön eller ålder, kan styrketräning snabbt stärka din uppfattning om din attraktionskraft, det vill säga självkänsla och självförtroende.

Hjälper dig att vila

För vissa kan träning vara som en sömntablett, även för personer med sömnlöshet. Om du tränar fem till sex timmar före du går å lägger dig ökar kroppens kärntemperatur. När kroppen temperatur sjunker tillbaka till det normala ett par timmar senare, signalerar det kroppen att det är dags att sova.

 

4 svar till “Styrketräning”

  1. […] För att bli starkare och bygga upp finns det nog inget bättre än just den väl benämnda träningsformen styrketräning. Detta involverar väldigt många olika typer av övningar beroende på vilka muskler det är man vill bygga upp. För personer med detta mål är det ofta värt att spendera pengar på ett gymmedlemskap. Där får man tillgång till alla möjliga maskiner och redskap som kan användas för detta. Styrketräning har dessutom en rad andra fördelaktiga effekter. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.