Crossfit – vad är det för träningsform?


Rodd är en del av crossfit

Träningsformen CrossFit har blivit allt vanligare, det dyker upp i ens facebook flöden och lite här och där på internet, men vad är egentligen CrossFit?

Vad är CrossFit?

CrossFit är ett intensivt träningsprogram där du kombinerar olika övningar. Varje dag får du en ny WoD (Workout of the Day). CrossFit-utövare gör sällan samma övningar under samma vecka.

Här är ett exempel på hur en WoD kan se ut – Måndagens WoD bestå av 25 situps, 30 utfall, och 5km löpning sedan en upprepning av så många repetitioner som möjligt på en viss tid. Detta kallas AMRAP (As Many Rounds as Possible). Tisdagens WoD kan sedan bestå av 10 armhävningar, 20 situps och 1000meter rodd under ett bestämt antal repetitioner. En WoD är mellan 30-60minuter lång.

Träna CrossFit

Att komma igång med CrossFit är enkelt. Vem som helst med rätt motivation och drivkraft att förbättra sin hälsa och kondition kan utföra CrossFit.

CrossFit tränar de mest grundläggande fysiska färdigheterna: styrka,kondition, uthållighet, flexibilitet, snabbhet, smidighet, koordination och balans. Det innebär att du kommer att göra en massa olika övningar i olika discipliner som kommer att träna olika delar av din kropp. Målet med detta är att få din kropp så tränad som möjligt. Du kan läsa mer om Crossfit här.

Det finns CrossFit tävlingar, alla som tävlar i CrossFit vet inte hur tävlingen kommer att se ut, därför så satsar man alltid på att bli så bra som möjligt i allt.

Om du vill prova på utan att börja gå till ett CrossFit-gym kan du testa programmet nedan. Det ger dig en uppfattning av hur det känns att träna.

 

Måndag:
AMRAP 20 minuter: 15 situps, 15 armhävningar, 15 knäböj.
Tisdag:
3 repetitioner: Spring 250 meter, 50 jumping jacks
Onsdag:
5 repetitioner: 20 utfall, hoppa hopprep i 3 minuter
Torsdag:
AMRAP 20 minuter: 10 situps, 10 burpees
Fredag:
Vila
Lördag:
4 repetitioner: Gå i 5 minuter, 10 jumping jacks, spring i 5 minuter
Söndag:
AMRAP 20 minuter: 20 knäböj, 15 armhävningar, 25 utfall

Ett svar till “Crossfit – vad är det för träningsform?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.