Därför ska du odla Micro Greens


Micro Greens är de små gröna bladen med de stora fördelarna och möjligheterna som du ska hålla utkik efter i vår. För nu slänger vi ut tidskrävande långkok och surdegskulturer för att satsa på de gröna, sköna och lättodlade småbladen. På bara några dagar förvandlar du din köksbänk eller byrå till en köksträdgård, det har aldrig förr varit så enkelt att vara trädgårdsmästare i sitt egna hem.

 

Innan vi hoppar till varför du borde börja odla Micro Greens redan idag förklarar vi med vad själva fenomenet är. Micro Greens är ett relativt nytt begrepp även om det redan förekom i USA redan under 80-talet och vårt mest klassiska exempel är smörgåskrassen som nästan alla provat på att odla någon gång under barndomen. Micro Greens är groddar som utvecklar rötter och ett par gröna blad som när de växt klart bildar en tjock grön bädd. Dessa skördas sedan för att användas på flera olika sätt inom matlagning men tillskillnad från grodden har Micro Greens större blad och där med mer grönt att äta. Bladen passar lika bra som garnering, då de är små och färggranna, som i salladen och soppan, här är det bara du som sätter gränserna. Men hur går man då tillväga för att odla dessa små läckerheter?

 

Såhär kan det se ut när du odlar micro greensDet första du behöver är något att så i och här funkar en vanlig kruka bra men vill man optimera sina odlingar köper man odlingstråg som man kan stapla på varandra. Fyll ditt odlingskärl med ungefär en centimeter jord som du fuktar så att all jord är genomfuktig och sedan strör du dina frön jämt över jorden. När du sedan ska vattna dina odlingar så är det enklast att använda en sprejflaska så att jorden aldrig helt torkas ut. Innan de första bladen sticker fram ska odlingen stå mörkt men när det börjar gro vill odlingen ha solljus och nu får man gå över till att vattna underifrån. När det är dags att skörda är det enklast att göra ett smaktest för att veta när bladen är redo sen är det bara att klippa en liten bit ovanför jorden. Äts med fördel direkt men kan även förvaras i kylen i plastpåse eller annan förvaring som ej släpper in fukt. Ett tips kan vara att man börjar med lite enklare frön så som mungbönor, krasse eller alfalfa för att sedan ge sig på lite svårare Micro Greens när man odlat ett tag.

 

Micro greens fördelar är många, det stora användningsområdet inom matlagning är ett men det finns många fler. Bladen smakar underbart och kommer i olika smaker där kryddig och söt är två, de är dessutom fullproppade med antioxidanter och vitaminer. Det har gjorts en studie vid Department of Nutrition and Food Science, University of Maryland där de kommit fram till att Micro Greens kan ha ett högre nutritionsvärde än mogna grönsaker. Vi lever även i en tid där vår påverkan på planeten är alldeles för stor och självhushållning är något som i framtiden kommer bli allt vanligare. Att starta med något som Micro Greens är ett bra steg på vägen mot en mer hållbar framtid. Micro Greens är väldigt enkelt att göra hemma själv och allt du behöver är i stort sätt bara en yta att ställa din odling på och sen är det bara att köra igång.

En typ av Micro Greens är Micro Leaf, du behöver du ett drivhus, fröer och vanlig blomjord (hittas på livsmedelsbutik eller hos blomsterhandlare), du hittar det t.ex. på Garden Homes fröavdelning.


Ett svar till “Därför ska du odla Micro Greens”

  1. […] Microgreens har länge varit kända bland kockar som ofta använder de gröna bladen och groddarna som garnering men nu börjar fler få upp ögonen för dessa utsökta blad och groddar. Dessutom sägs de vara uppemot fem (!) gånger nyttigare än deras vuxna släktingar. Sajten Allt om hälsa har precis uppmärksammat våra Micro Greens. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.