Svettas mera!


Om du inte svettas när du tränar kan det bero på flera saker. Du kanske inte tränar tillräckligt hårt eller så har du för lite vätska i kroppen. I det flesta fallen betyder det dock att du bör se över din träningsrutin och kanske träna längre och mer intensivt.

Varför svettas man?

Svett är kroppen sätt att reglera kroppstemperaturen. Kroppen  börjar kyla ner sig och då kommer det svett genom svettkörtlarna som sitter över hela kroppen. Detta uppstår när din kroppstemperatur ökar, detta kan hända när det är varmt ute, när du tränar eller anstränger dig, men även när du har en infektion i kroppen. Att svettas är därför väldigt hälsosamt.

Att inte svettas

Om du inte svettas när du tränar kan det som sagt bero på flera faktorer. Om du inte svettas kan du drabbas av överhettning, bli groggy och svimma. Därför är det viktigt att uppsöka en läkare om du har problem med att du inte svettas och känner någon av de symptomen. Oftast är det inget farligt utan alla svettas olika. Om du tränar med en kompis och ser att denna svettas jätte mycket, men du svettas knappt kan det bero på att du har bättre fysik än din kompis.

Svettas mera

Ett sätt att avgöra om du tränar tillräckligt hårt är att mäta din puls under träningen och se till att den ligger på 50-85% av din maxpuls. Vill du ta reda på din maxpuls kan du använda denna formulan. Du tar din ålder – 220, dvs om du är 20år tar du 20 – 220 = 200. Din maxpuls är alltså 200. Oftast behövs inte detta, utan det räcker med att du håller koll på din kropp. Tränar du tillräckligt hårt? Känner du dig varm? Vilar du för mycket? Du kanske ska testa ett konditionspass, eller varför inte en dans klass. Det finns även tillskott du kan äta för att svettas mera, t.ex cayenne peppar.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.