Öronvax är ett gult- eller brunaktigt ämne som finns i örat på oss människor och många andra däggdjur. Öronvax är ett naturligt smörjmedel för våra hörselgångar. Vaxet är till för att förhindra skador av dessa känsliga områden, som kan uppstå på grund av bakterier och andra partiklar eller organismer.

Men detta kan såklart leda till problem när det börjar bunkras upp i större mänger. Öronvax kan orsaka irritation, klåda, yrsel, nedsatt hörsel och en känsla av att något har fastnat i örat.
Detta sker när hörselgången blir blockerad av öronvax. Även om öronvaxet vandrar ut av sig själv kan det vara nödvändigt att rengöra öronen regelbundet.

Genom att använda hörlurar så uppstår öronvax

Användning av topps för rengöring av hörselgången kan i själva verket har en omvänd effekt. Detta kan driva öronvaxet djupare in i hörselgången där de börjar byggas på och kan skapa problem.
Personer som ofta använder sig av öronproppar och hörlurarna löper en högre risk för att få en vaxpropp i örat.

Om du har fått en vaxpropp av för mycket öronvax kan du uppleva följande symptom:

  • Ont i örat
  • Minskad hörsel
  • Yrsel
  • Ringningar i öronen
  • Klåda i hörselgången
  • Känsla av att ha något i örat

Har du något av dessa symptom kan det vara en bra idé att rensa hörselgången. Så fort vaxet är borta kommer du att känna sig bra igen. Nedan listar vi våra bästa naturliga sätt att bli av med öronvax.

Väteperoxid mot öronvax

Blanda väteperoxid tillsammans med samma mängd vatten. Se till väteperoxiden har en styrka på 3% . Applicera några droppar i örat och skaka på huvudet försiktigt för att låta blandningen komma in i hörselgången. Efter några minuter, lutar du huvudet åt motsatt håll för att låta vätskan rinna ut från örat.

Olivolja mot öronvax

Denna fantastiska olja hjälper först till att mjuka upp ditt öronvax för att sedan avlägsna det. Allt du behöver göra är att droppa två eller tre droppar olivolja i ditt öra när du går och lägger dig. Sov sedan på motsatt sida. Upprepa detta tre eller fyra nätter.

Saltlösning

Detta är ett annat effektivt sätt att ta bort öronvax. Blöt en bomullstuss i följande lösning: lös en tesked salt i 1 dl vatten. Sedan, låt några droppar falla in i örat medan du lutar huvudet åt sidan. Vänta i några minuter så att saltlösningen kan komma in i hörselgången och mjuka upp ditt öronvax. Sedan luta huvudet i motsatt riktning för att låta den återstående lösningen att rinna ut.

Vinäger och alkohollösning

Blanda lika delar vinäger och alsolsprit i en skål. Blöt en bomullstuss i blandningen och använda den för att applicera några droppar av lösningen till varje öra.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.