Äppelcidervinäger – allt som forskningen styrker


I århundraden har vi människor använt oss av vinäger till matlagning. De mest populära vinäger i hälsokretsar är äppelcidervinäger. Den påstås ha en rad egenskaper som är bra för oss människor, detta styrks även av forskningen. Dessa inkluderar bl.a viktminskning, lägre blodsocker och minskade diabetes symptom.

Äppelcidervinäger från kungmarkatta

Äppelcidervinäger dödar bakterier

Äppelcidervinäger innehåller ättikssyra som kan hjälpa till att döda patogener, inkl bakterier. Det har länge används till att desinfektera sår, bota nagelsvamp och öroninfektioner. Det har också används som konserveringsmedel och studier visar på att den förhindrar tillväxten på bakterier som e. coli. Om du letar efter ett naturligt sätt att konservera mat kan äppelcidervinäger vara ett alternativ. Det finns även andra studier som tyder på att vinäger kan bota acne när den används på huden.

Kan minska insulinkänslighet

Den överlägset bästa användning av äppelcidervinäger kan vara till folk med typ-2 diabetes. Typ-2 diabetes kännetecknas av förhöjt blodsocker, antingen i samband med insulinresistens eller oförmåga att producera insulin. Förhöjt blodsocker också vara ett problem hos personer som inte har diabetes, det tros vara en orsak till åldrande och olika kroniska sjukdomar. Därför kan det vara bra för alla att hålla en stabil blodsockernivå. Det mest effektiva och hälsosamma sätt att göra det är att undvika raffinerade kolhydrater och socker.

Äppelcidervinäger har visat sig ha många fördelar för insulinet och blodsockret:

Detta är anledningarna för att äppelcidervinäger kan hjälpa folk med diabetes, för-diabetes eller de som vill ha jämna blocksockernivåer.

Kan hjälpa med viktnedgång

Eftersom att vinäger hjälper till att stabilisera blodsockernivån och ökar insulinkänsligheten kan det även hjälpa till med viktnedgången.

Flera studier på människor tyder på att vinäger kan öka mättnadskänslan, vilket gör att du åter färre kalorier. Vinäger tillsammans med kolhydratsrika mål ökar mättnadskänslan och gör så att du äter färre kalorier resten av dagen. När vi reducerar intaget på kalorier går vi ner i vikt.

En annan studie gjort med överviktiga personer visade att ett dagligt intag på vinäger ledde till minskat kroppsfett, midjemått och viktnedgång.

Skyddar hjärtat

Hjärt- och kärlproblem är en av de största orsakerna till död. Detta är en följd av ett ohälsosamtlevene med bl.a snabbmat och för lite motion. Detta kan leda till ökat kolesterol och högre blodtryck. Äppelcidervinäger innehåller antioxidanten klorogensyra, som har visat sig skydda LDL-kolesterolpartiklar från att oxideras vilket är viktigt för en ett hälsosamt hjärta. Det finns också studier som visar att vinäger sänker blodtrycket på råttor. Den ända studien som är gjort på människor utfördes i Harvard. De kom fram till att kvinnor som åt dressingar som innehöll vinäger löpte mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar.


3 svar till “Äppelcidervinäger – allt som forskningen styrker”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.