Förkylningssäsongen är nu igång och är verkligen inte trevlig. Ibland kan det kännas som att förkylningen vägrar att släppa trots att det gått flera veckor. I denna artikel presenterar vi våra bästa tips mot att bli kvitt förkylningen en gång för alla – på ett helt naturligt sätt!

Nässkölj

Om du inte redan har en nässkölj så är det läge att skaffa en. Du blandar en skopa himalayasalt med fingervarmt vatten och rör om. Är du torr i näsan kan du även ha i en matsked oliv- eller kokosolja. Använd halva blandningen  i vardera näsborre. Att skölja näsan med en saltlösning är ett skönt sätt att bli av med bakterier och slem i näsan. Förutom att hjälpa dig bli av med förkylningen, hjälper även nässköljen mot pollenallergi.

Få i dig probiotika

Försök att få i dig probiotika, det är nyttobakterier som är väldigt bra för tarmfloran och immunförsvaret. Du hittar probiotika i bl.a lök, vitlök, tomat, havre och flera syrade livsmedel som surkål och yoghurt. Det finns även att köpa som kosttillskott. Försök att äta probiotika även fast du inte känner dig sjuk, det kommer att stärka ditt immunförsvar och tarmflora så du blir mer resistent mot sjukdomar.

Drick mycket

Det är viktigt att du får i dig ordentligt med vätska för att bli av med förkylningen. Det beror på att kroppen gör sig av med väldigt mycket vätska under förkylning. Om du dricker mer än vanligt försvinner bakterierna ur kroppen snabbare. Testa att göra te på färsk riven ingefära och honung. Blanda ingefäran med vatten och låt koka upp på spisen, sänk temperaturen och låt dra i 10 minuter. När blandningen kallnat lite så kan du lägga i en matsked honung.

Svetta bort förkylningen

Att svetta bort förkylningen betyder inte att du ska träna som en dåre. Vi menar  istället att du ska svettas på mer lugna sätt. Exempelvis kan du ta ett varmt bad, med lite lite lugnade oljor i. Om du har tillgång till bastu- gå dit med två handdukar. Sitt ner på ena handduken, medan du torkar bort svetten med den andra.  Annars absorberar kroppen åter ditt svett, som kan innehålla gifter!

Ät vitlök

I många kulturer används vitlök som ett läkemedel. Den innehåller antioxidanter och kan skydda kroppen från fria radikaler. En studie 2001 som publicerades i ”Advances in Therapy” kom de fram till ett samband där de patienter som åt vitlök hade färre förkylningar och återhämtade sig snabbare från förkylningen.

Vila bort förkylning

 Vila

Detta har du säkert hört förut, men det är ack så viktigt att påpeka. Genom att vila hjälper kroppen att fokusera energin på att bli kvitt förkylningen. Världen går inte under för att du ta en extra dag ledigt och kurerar dig ordentligt!