Bipollen –

Bipollen

Bipollen

Bipollen görs och plockas upp av honungsbin, när de flyger från en blomma till en annan. Egentligen är detta bipollen föda åt de unga bina, men liksom honung är även pollen nyttigt för oss människor.

Bipollen anses vara en av naturens mest kompletta föda eftersom den innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver. Det är rikt på protein (ca 40%), fria aminosyror, mineraler, vitaminer, inklusive B-komplex och folsyra. Bipollen är en populär huskur mot många krämpor bl.a premenstruella syndrom (PMS).

Varför använder folk bipollen?

Trots sin långvariga användning finns det få kliniska belägg för att bipollen har några speciella effekter på människan.

Mindre studier har däremot funnit belägg för:

  • att bipollen kan minska biverkningar av strålbehandling vid cancer.
  • att en produkt som innehåller bipollen (och flera andra ingredienser) tycktes minska PMS-symptom.

Mer forskning behöver dock göras innan vi kan vara kliniskt säkra på att bihållen verkligen hjälper mot dessa besvär.

Trots fattig forskning på området finns det flera förespråkare för användandet av bipollen!

Exempelvis så har Dr Gabriel Cousens (Tree of life), listat bipollen som en av sina 22 mest rekommenderade livsmedel. Han anser att bipollen kan användas medicinskt från prostataproblem till hudåkommor.

Som livsmedel är bipollen åtminstone näringsrika. Det är en bra källa av vitaminer, mineraler, proteiner och kolhydrater. Observera att bipollen är inte samma sak som andra produkter vilka härstammar från bin vilka ibland också används i kosttillskott t.ex drottninggelé och honung.

Ger energi

Utbudet av näringsämnen som hittas i bipollen gör det till en riktig energibomb. Kolhydrater, protein och B-vitaminer hjälper till hålla energinivåerna på topp under hela dagen. Du ökar din uthållighet och ser till att du är pigg.

Lindrar allergier och astma

Pollen minskar förekomsten av histamin vilket lindrar många allergier. Dr Leo Conway, rapporterade att 94 % av hans patienter var helt fria från allergisymptom efter de behandlats bipollen. Allt från astma till problem med bihålorna kan lindras. Därför menar Leo Conway att bipollen är väldigt effektiv mot ett brett spektrum av sjukdomar i andningsorganen.

Stärker immunförsvaret

Bipollen är bra för tarmfloran och stödjer immunsystemet. Enligt Dr Joseph Mercola som är expert inom holistisk hälsa, har bipollen flera antibiotiska egenskaper som kan hjälpa till att skydda kroppen från virus. Det är också rikt på antioxidanter som skyddar cellerna från skadlig oxidation av fria radikaler.

Bin som samlar pollen

Hjälper mot beroenden

Används holistiskt för att hjälpa mot missbruk och hämmar begäret genom att undertrycka kroppens impulser. Eftersom bipollen hjälper att hämma begäret kanske det även fungerar väldigt bra om du vill få kontroll på din vikt!

Hjälper matsmältningen

Förutom hälsosamma vitaminer, mineraler och protein, innehåller bipollen även enzymer som kan hjälpa matsmältningen. Enzymer hjälper din kropp att få alla de näringsämnen du behöver från maten du äter.

Är bipollen säkert?

Bipollen tycks vara säkert, åtminstone kortsiktigt. Däremot, om du har pollenallergi, finns en möjlig risk att du få besvär. Det kan orsaka allergiska reaktioner såsom andnöd, nässelfeber, svullnad och anafylaxi. Pipollen rekommenderas inte för gravida eller ammande kvinnor.

Känner du att detta är något för dig har vi ett recept på en shot som innehåller både pollen och ingefära.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.