Förbättra din sömn


Känner du dig nedstämd, orkeslös eller sliten? Kanske går det att ordna med något så enkelt som med hjälp av ordentlig sömn. Vi har tidigare skrivit om fördelarna med att sova ordentligt. Nu ska vi gå igenom hur du kan förbättra din sömn!

Förbättra din sömn med att vara konsekvent

Att gå till sängs och stiga upp vid samma tidpunkt varje dag, även på helger och helgdagar kan förbättra din sömn. Att vara konsekvent stärker kroppens sömncykel och bidrar till att främja bättre sömn på nätterna. Om du inte somnar inom 15 minuter kan du gå upp och göra något avkopplande, te.x se läsa eller lyssna på en bok. Gå sedan tillbaka till sängen när du känner dig riktigt trött. Försök att undvika att kolla på tv, hålla på med telefonen eller datorn.

Förbättra din sömn

Håll koll på vad du äter och dricker

Gå inte till sängs när du är hungrig eller proppmätt. Detta obehag kan hålla dig vaken. Försök också begränsa hur mycket du dricker innan du går och lägger dig för att undvika att gå på toaletten mitt i natten.Var även försiktig med att få i dig nikotin, koffein och alkohol. De stimulerande effekterna av nikotin och koffein ta timmar innan de avtar. Koffein har en halveringstid på ca 6 timmar. Även om alkohol kan få dig att känna dig rätt så stör det din sömn.

Skapa en sömnritual

Gör samma saker varje kväll för att informera din kropp att är det dags att varva ner. Detta vara ett varmt bad, dusch, läsa en bok eller att lyssna på lugnande musik, gärna med nedtonad belysning. Avkopplande aktiviteter kan främja bättre sömn genom att underlätta övergången mellan vakenhet till trötthet. Försök att undvika tv:n eller annan elektronisk utrusning. Det finns forskning som tyder på att ljuset från skärmarna innan läggdags stör sömnen.

Motionera

Regelbunden motion kan hjälpa dig till bättre sömn. Det hjälper dig att somna in snabbare och främjar djupare sömn. Dock är timing viktigt. Om du tränar för nära inpå sängliggande kan du få problem med att somna in då du kan ha för mycket energi i kroppen. Försök att träna tidigare på dagen.

Begränsa powernapsen

Att sova för mycket under dagen kan förstöra din nattsömn, speciellt om du har insomnia eller har dålig sömnkvalité. Om du vill sova under dagen försök att hålla dig mellan 10 till 30 minuters sömn och sov under tidig eftermiddag.

Optimera sovrummet

Ett sovrum ska just vara ett sovrum – ett rum för att sova i. Detta innebär svalt, mörkt och tyst. Vädra gärna 10 minuter innan det är dags att sova. Sovrummet bör vara fri från TV- dator- och mobilskärmar.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.