Därför är sömn viktig


 

Förutom att träna och sköta kosten är det viktigt med sömn för att återhämta kroppen. Här är några fördelar med att sova ordentligt om nätterna.

Bättre hälsa

Att få ordentligt med sömn ger dig inte immunitet mot sjukdomar, men enligt en studie hjälper ordentligt med sömn mot fetma, hjärtattack och diabetes. I de flesta fallen händer detta inte omedelbart utan det tar flera år av dålig sömn för att detta ska bli en hälsorisk.Sömn

Bättre sömn ger ett bättre sexliv

Enligt en annan studie ger bättre sömn dig ett bättre sexliv. 26% i studien upplevde att deras sexliv blev lidande för att de var för trötta. Att sova ökar även testosteron produktionen hos män och kvinnor vilket gör att sexlusten ökar.

Förbättrar ditt minne

Medans du sover förbättras dina minnen som du skapat när du har varit vaken. Om du lär dig ett nytt språk eller liknande så kommer du oftast att prestera bättre dagen efter då hjärnan har fått bearbeta detta i sömnen.

Bygger muskler snabbare

Det finns en anledning till att fitness tidningar och forum ofta fokuserar hur viktigt det är med sömn. Om du inte sover ordentligt, kan du inte bygga muskler.

Din kropp använder större delen av natten (utom när du är i REM-sömn) för att läka skador på dina celler och vävnader. I början av natten släpper kroppen ut ett tillväxthormon som hjälper till med uppbyggnaden av dina muskler. Brist på sömn gör det alltså svårare för dig att bygga muskler.

Du blir snyggare

De flesta känner sig inte så fräscha och snygga efter en natt med dålig och orolig sömn, detta stämmer. Du ser mer attraktiv och friskare ut. Ett gäng forskare fotograferade 23 personer efter en period av sömnbrist och efter en normal natts sömn på åtta timmar. Bilderna visades till personer som rankade varje bild av hälso- attraktionskraft och trötthet. Den sömn berövade gruppen gjorde lägre i samtliga tre kategorier.


5 svar till “Därför är sömn viktig”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.