Två vanliga problem

Har du tränat regelbundet i flera år, men känner att du inte mår dina mål?  Vill du lägga på dig massa eller bli av med fett? Här är två vanliga problem och lösningen på dessa.

 

Jag kan inte gå upp i vikt?

Vissa personer har problem med sin snabba metabolism. De kan äta hur mycket mat som helst och förlora flera kilon efter en vecka med hårt festande. Dessa personer är oftast 20-års åldern eller lite yngre.

Majoriteten av träningsentusiaster som har problem med att gå upp i vikt har inget problem med metabolismen utan med sin livsstil. Ofta hör man de säga ”jag har ätit hur mycket som helst”, men ofta så skippar dessa ett viktigt mål – frukost och äter istället en stor lunch som håller de mätta i flera timmar. Problemet med detta är att de inte få i sig tillräckligt mycket kalorier för att gå upp i vikt.

Lösningen

Lösningen på detta problemet är väldigt enkelt. Börja med att äta 2-3 mål om dagen tillsammans med 2-3 flytande måltider. Det ger dig extra kalorier för att bygga muskler. Vi har ett bra recept på en jordnötssmörs protenshake som du kan använda för att lösa detta problem, men även en grön smoothie kan hjälpa dig.

 

Jag blir för fet när jag lägger på mig massa!

De flesta över 30 upplever att det är lätt att gå upp i vikt, men oftast är det mer fett än muskler. Detta beror på att vi blir känsligare för insulin ju äldre vi blir.  Insulin skapas med hjälp utav kolhydrater. Desto äldre vi blir, desto mer måste vi tänka på vad vi stoppar i oss. Vissa som vill lägga på sig muskel volym gör detta genom att äta för mycket (bulka) och sedan bränna bort fettet med hjälp utav ett kalori underskott på ca 500 kcal/dag (deffa)

Lösningen

Lösningen på detta problemet kan uppfattas som enkel, men det krävs en del planering och omlärning i maten du lagar. Våga ta den långsamma vägen till att lägga på dig massa – ät mindre och bättre kolhydrater, bra fetter och större del protein. Detta hjälper dig förutom att bli av med oönskat fett att stabilisera ditt blodsocker. Paleo-kost är ett jätte bra exempel på en hållbar kost som hjälper dig att hitta formen igen.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.