Paleo – vad är det för något?


Du har säkert hört talas om Paleo kost eller stenålderskost som det heter på svenska, men vad är det för något?

Paleo är heter egentligen paleolitisk näringslära. I drygt 2 miljoner år har vi människor levt som jägare så våra gener har utvecklats och anpassat sig efter den mat vi har haft tillgång till. Därför är paleo kosten en optimal kost som är anpassad till våra urgamla arvsanlag. Den moderna paleo-människan utesluter alla nyheter som har kommit in i kosten då vi blev jordbrukare och började äta processad mat som spannmål, mejeriprodukter, socker och vegetabiliska oljor.

 

Paleo chart

Den som äter en paleo-kost väljer att äta rotfrukter, kött, fisk, skaldjur, grönsaker, frukt, nötter och frön. Det finns väldigt många fördelar med att äta på detta sätt. Du kommer att märka att du mår bättre, presterar bättre, återhämtar dig bättre, får lägre kroppsfett och en jämnare energinivå. Personer med matproblem blir oftast helt symptomfria, vissa kvinnor upplever att deras PMS blir mildare. Det har gjorts flera kliniska studier om detta. Något som ska betonas inom paleo är att det mesta du äter ska vara ekologiskt och gräsbetat kött, gärna vilt och ägg från frigående höns utomhus.

Paleo handlar inte om att äta en lågkolhydrats kost utan snarare att utesluta de glutenrika kolhydraterna som pasta och bröd, men även baljväxter får du välja bort.

Detta kan du äta

 • Grönsaker
 • Kött
 • Fågel
 • Fisk och skaldjur
 • Naturligt fett
 • Frukt och bär
 • Nötter och frön
 • Sötpotatis
 • Kryddor

Detta ska du undvika

 • Socker och sötningsmedel
 • Transfetter
 • Spannmålsprodukter
 • Mejeriprodukter
 • Baljväxter

Många som utövar CrossFit försöker att hålla en paleo diet då de upplever att man orkar hela vägen. På senare tid har det dykt upp jätte mycket böcker som handlar om paleo, väldigt många recept hos oss är också paleo-vänliga.

 


2 svar till “Paleo – vad är det för något?”

 1. […] Kokosmjöl är ett mjöl gjort på torkat kokoskött. Det är en naturligt biprodukt från tillverkning av kokosmjölk. När kokosmjölken pressas ut från kokosköttet blir det en himla massa restprodukter. Dessa restprodukter torkas på låg tempuratur och mals sedan ner till ett mjuk, fint pulver som är lämpligt för bakning. Kokosmjöl är väldigt populärt bland folk som håller en glutenfri kost, som t.ex paleo. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.