D vitamin – fördelarna med solljus vitaminet


När du fångar solstrålar under sommaren får du ska du tänkta på d vitamin, eller ”sunshine vitamin” som det kallas för. D vitamin produceras i kroppen efter du fått på dig solljus. Det är inget som produceras mycket under vintern, därför är det viktigt att du laddar upp under sommaren.Vitamin d är ett fettlösligt vitamin i en familj som innehåller D1, D2 och D3. D vitamin påverkar upp till 2000 gener i kroppen.

D vitamin har flera viktiga funktioner. Kanske den viktigaste är att reglera upptaget av kalcium och fosfor, samt att göra så att immunsystemet fungerar normalt. Att få en tillräcklig mängd av vitaminet är viktigt för normal tillväxt och utveckling av ben, tänder, men även för att förhindra andra sjukdomar.

Om din kropp inte får tillräckligt med d vitamin, löper du risk för att utveckla osteomalaci (mjuka ben) eller osteoporos (benskörhet).

Få i dig d vitamin med solljus

Hur får du i dig d vitamin?

Din kropp kan producera d vitamin naturligt när du exponerar dig för solljus, det räcker med en 10 minuter om dagen vid lunchtid. Förutom att få vitaminet genom solljus kan du äta viss mat och ta vissa kosttillskott. De amerikanska National Institutes of Health rekommenderar att du får i dig vitaminet genom alla dessa tre källor.

Akta dig för att få brist.

Bristen på d vitamin ökar pga miljö och livsstilar. Föroreningar, solskydd, vara inomhus, boende i stora städer med höghus ökar risken för att du får d vitamin brist. Därför kan det vara viktigt att hitta andra källor förutom solljus.

Bra källor.

  • Lax
  • Sardiner
  • Ägg gula
  • Räkor
  • Mjölk och Yoghurt (vitamin berikad)

Hur mycket behöver du få i dig?

Det har varit mycket rabalder över hur mycket d vitamin du bör få i dig. Men enligt den senaste forskningen behöver vi mer av vitaminet än de tidigare trodde.

  • Barn och ungdommar: 600 UI
  • Vuxna (upp till 70år): 600 UI
  • Vuxna (över 70år): 800 UI

2 svar till “D vitamin – fördelarna med solljus vitaminet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.