Kategorier
Artiklar

Styrketräning för tjejer – hur går det till?

Denna artikel handlar om styrketräning för tjejer, fast den skulle lika gärna kunna handla om styrketräning över lag. Tjejer behöver inte träna på något annat sätt en en kille. I denna artikel ska vi gå igenom hur du bränner fett, bygger muskler och får kurvor på kroppen.

Ett vanligt påstående som väldigt många tjejer nämner när de pratar om styrketräning är att de inte ska träna med tunga vikter då de har fått för sig att de kommer se ut som en kvinnlig Arnold Schwarzenegger. De ska istället träna med låga vikter och många repetitioner. Ett annat vanligt påstående är att man måste träna kondition för att bränna fett.

Styrketräning för tjejer, du kommer inte se ut som Arnold om du inte vill!

De flesta tjejer och killar för den delen tränar oftast för att förbättra sitt yttre, ett vanligt träningsmål är att ”bli snygg och sexig”. Vad de menar med detta är individuellt, men de flesta menar lite underhudsfett och synliga muskler. Detta är något som har en hel drös med hälsofördelar, nu och när du blir äldre.

Bli av med underhudsfettet

För att bli av ditt underhudsfett behöver du äta mindre kalorier än vad du gör av med varje dag. När du äter färre kalorier kommer din kropp av skapa energi av dina lagrade fett reserver – ditt underhudsfett. Mer komplicerat än så är det inte. Så långe du inte är överviktig så kommer din kropp automatiskt att förändras när du börjar med styrketräning för tjejer. Du behöver alltså inte gå ut och springa eller cykla på gymmet.

Träna tungt

Muskler ger inte bara snyggare kurvor utan för även din kropp snabbare och starkare. Dessutom är det lättare att bli av med underhudsfettet när du har muskler som förbrukar energi hela tiden – till och med när du sitter vid datorn eller ligger i soffan. Väldigt många tjejer tror att tung styrketräning leder till en okvinnlig kropp och gör de per automatik till en bodybuilder ala Arnold. Detta är dock helt fel. Faktum är att tjejer har sämre förutsättningar för att bygga muskler. För att en tjej ska bli stor krävs det mycket hård träning och en väldigt strikt kost. Väldigt många killar har som mål att bygga så stora muskler som möjligt, de sköter därför sin kost och träning exemplariskt men ändå kan de ta flera år innan de kommer dit. Det är dock inte omöjligt för en tjej att lägga på sig muskler, men du kommer inte vakna upp en dag och se ut som Hulken, det är en process som tar tid.

För att uppnå snabbare resultat gäller det att träna så effektivt som möjligt. Det gör du genom att använda dig av tung styrketräning baserad på basövningar. Det betyder att du ska använda tunga vikter i övningar som tränar flera muskelgrupper samtidigt. Exempel på bra basövningar är knäböj, marklyft, bänkpress, militärpress och latsdrag. Dessa övningar ska du träna flera gånger i veckan och sträva efter att alltid öka vikten mellan passen. Det är genom att öka vikten eller få till några extra repitioner som musklerna tvingas fortsätta sin utveckling. Detta gör att ditt underhudsfett kommer att minska och ersättas med snygga tonade muskler. För att hjälpa dig att följa din utveckling kan du skaffa dig en träningsdagbok där du skriver upp övning, vikt och repetitioner. Genom att träna denna typ av styrketräning för tjejer kommer du att uppnå målet att bli snyggare och sexigare, men även på långsikt så förebygger detta övervikt, benskörhet och hjärtsjukdomar. Dessutom så kommer du att känna dig piggare och starkare.

Ät ordentligt

För att du ska kunna bygga muskler på ett bra sätt bör du se till att du äter ordentligt. Du blir inte fetare av att äta kolhydrater än annan mat. När du börjar bygga muskler behöver du kolhydrater, protein och fetter. För att optimera och snabba på dina resultat behöver du äta ganska proteinrik mat. Protein är musklernas byggstenar och förbättrar din återhämtning.  Protein är väldigt mättande och hjälper dig att hålla dig längre. Bra exempel på bra kolhydratskällor är grönsaker, havre, ris och sötpotatis.

Var inte rädd för att gå upp i vikt

Långt från alla tjejer når sitt mål genom att gå ner i vikt, utan väldigt många skulle behöva gå upp i vikt. Muskler väger faktiskt mer än fett. Vore det inte toppen att kunna fylla ut ett par jeans? Musklerna du kommer att bygga kommer lägga sig väldigt snyggt på kroppen så du kommer att uppfattas som smalare även fast du gått upp något kilo i muskler.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.