Gurkmeja – Indiens guld

Gurkmeja – Indiens guld

Gurkmeja kan vara ett att det mest effektiva kosttillskott vi har. Flera stora studier visar att gurkmeja har väldigt bra effekter på både din kropp och hjärna.

Gurkmeja

Gurkmejans kraftfulla egenskaper

Gurkmeja är kryddan som ger curry dess gula färg. Den har använts i Indien i tusentals år som en krydda och medicinalväxt. Det är först nu som forskare och västerlandet har börjat få upp ögonen för gurkmejans medicinska egenskaper.

Gurkmejans aktiva substanser kallas för curcuminoider, den viktigaste av dessa är curcumin. Det har kraftfulla anti-inflammatoriska egenskaper och är en mycket stark antioxidant. Dock är inte innehållet av curcumin så högt i gurkmeja, bara 3% av vikten.

Svartpeppar förbättrar upptaget av curcumin

De flesta av studierna som gjorts om gurkmeja använder ett extrakt som innehåller mestadels curcumin. Doseringen i studierna är oftast 1 gram / dag. Det skulle vara väldigt svårt att uppnå denna mängd genom att bara använda gurkmeja som krydda i maten. Därför är det viktigt för att uppnå full effekt att använda sig av ett extract som innehåller mycket curcumin. Tyvärr absorberas curcumin dåligt i kroppen därför är det bäst att kombinera detta med svartpeppar som innehåller piperin ett naturligt ämne som förbättrar absorptionen av curcumin med 2000%.

 Minska risken för hjärtattack och stroke

Curcumin har också en positiv effekt på kolesterol. Studier på djur har visat att det kan hjälpa till att sänka kolesterolhalten och förhindra uppbyggnaden av LDL (det ”onda” kolesterolet) i blodkärlen. Det kan därför stoppa åderförkalkning som kan blockera blodkärlen och orsakar hjärtinfarkt och stroke.

Anti-inflammatorisk

Gurkmejans naturliga anti-inflammatoriska egenskaper kan fungera lika bra som vissa anti-inflammatoriska läkemedel, utan biverkningar. Forskning har visat att det kan hjälpa till med ögoninflammation (uveit), tarmsjukdomar (ulcerös kolit) och multipel skleros.

Kan hjälpa till att bota cancer

I en studie från 2009 utförd i Irland upptäckte forskade att curcumin dödade vissa cancerceller i laboratoriet. Curcumin började förstöra cancercellerna redan efter 24 timmar och därefter upplöste de cellerna sig själva.

 

 


2 svar till “Gurkmeja – Indiens guld”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.