Vitlök räddaren mot förkylning och influensa?


Under förkylning- och influensasäsongen är det väldigt populärt att äta rå vitlök. Vitlöken är en kraftfull antioxidant med antimikrobiella-, antivirala- och antibiotiska-egenskaper. För förkylningar och influensor har den även en slemlösande effekt. Även om ingen av vitlökens komponenter har isolerats och studerats så tycks kombinationen av c-vitamin, enzymer och mineraler såsom svavel och selen spela en stor roll i bekämpningen mot influens och förkylning.

Genom att pressa färsk vitlök och låta den vilka skapas det en kemisk reaktion som släpper lös allicin.  Allicin är antibakteriellt och uppstår endast när vitlöken har blivit pressad eller när den ska  är påväg att bli upphettad! Holistiska experter rekommenderar att äta färskpressad vitlök som har fått vila var 3:e timme är att rekommendera för att få bukt med förkylningen och influensan. Upprepa tills du mår bättre!

I en större studie på 12 veckor kom forskare fram till att ett dagligt intag av vitlök reducerade antalet förkylningar med 63%. De fann även att längden på förkylningen reducerades med 70%, från 5 dagar till 1 och en halv dag.

 

Vitlök är effektivare än antibiotika

Enligt en studie från 2012 som gjordes av Washington State University kom de fram till att vitlök är 100 gånger effektivare än de två vanligaste antibiotikorna som behandlar sjukdomar som uppkommer av livsmedel.

Vitlök med honung

Ett populärt sätt att äta vitlök mot influensa och förkylning är att blanda den med honung som också är helande. Krossa 4 vitlöksklyftor och låt de vila i 15minuter så att allicinet skapas och blanda det sedan med en matsked honung och eventuellt ett kryddmått cayennepeppar. Ät blandningen var 3:e timme, om du har en känslig mage bör du inte äta blandningen på tommage.

Guacamole innehåller vitlök

Guacamole

Guacamole innehåller mycket vitlök och är enklare att få i sig än hela vitlöksklyftor!

  • 4 vitlöksklyftor
  • Saft från 1 citron
  • 3 Avocados
  • Salt
  • Peppar
  • 1 tomat
  • 1/2 rödlök

Pressa vitlöksklyftorna och låt dem dra i 15 minuter. Under tiden hackar du rödlök, tomat samt gröper ut avokadon. Krossa alla avocados med en sked och blanda sedan i löken och tomaten. Pressa sedan i saft från en citron. När vitlöken dragit klart blandar du ner den och saltar/pepprar efter smak.

Guacamole är perfekt att ha på mackan eller som dipp för exempelvis grönsaker.


Ett svar till “Vitlök räddaren mot förkylning och influensa?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.