Vinterkräksjukan – allt du behöver veta

Det har börjat bli säsong för vinterkräksjukan och allt vad det innebär. Vinterkräksjukan är ett virus som smittar extremt lätt. Man brukar prata om att en smittad person smittar upp till 48 timmar efter denne blivit symptomfri, detta är dock inte bevisat.

Vanliga symptom

Upplever du något av dessa symptom kan du ha blivit smittad av viruset:

  • Diarré
  • Huvudvärk
  • Kräkningar
  • Illamående
  • Ont i magen

Vanligtvis håller besvären i sig upp till två dygn, ibland kan de dock hålla i sig lite längre. Oftast smittar du inte efter 48 timmar från det att besvären försvunnit. Ta gärna en extra dag ledigt innan du går tillbaka till skolan eller arbetet.

Vinterkräksjukan är mest aktuell mellan November och April. Man brukar säga att vinterkräksjukan når sin topp mellan Januari och Mars. Det är därför den kallas för vinterkräksjukan. Den kan även förekomma året runt, men då i samband smitta via mat eller dåligt vatten. Sjukdomen liknar andra magsjukdomar men den skiljer sig då man ganska plötsligt insjuknar.

Så undviker du att bli smittad av vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan-viruset smittar som sagt väldigt lätt, därför har vi sammanställt en lista på saker du kan göra för att på bästa möjliga sätt hålla dig frisk.

  • Tvätta händerna med tvål och vatten vid varje toalettbesök
  • Undvik att äta buffé-mat, det är ofta en bakteriebomb.
  • Undvik att umgås smittade personer

Vinterkräksjukan är verkligen inte trevligt!

Bota vinterkräksjukan

Det finns inga direkta behandlingar av vinterkräksjukan utan du får bara ”rida ut stormen” men vi har sammanställt en lista på naturliga sätt du kan använda dig av för att minska besvären.

Fläder

Fläder verkar kunna ta död på viruset och minskar sjukdomsgraden genom att förhindra viruset från att sprida sig i kroppen. Hur fläder hjälper till är än så länge okänt, men flera förespråkar av alternativmedicin rekommenderar detta. Fläder fungerar dock bäst som en förebyggande ”medicin”, men hjälper även till att lindra symptomen vid sjukdom.

Echinacea

Denna ört har antimikrobiella och antiseptiska egenskaper som kan hjälpa till att minska inflammationerna i kroppen.

Fänkålsfrön

När den första akuta fasen av diarré och kräkningar har lagt sig kan du börja äta fänkålsfrön. Den har en mjuk värmande smak som kommer att hjälpa till att lindra illamående och kramper, samt hjälpa till med matsmältningen när du börjar äta vanlig mat igen.

Ingefära

Ingefära är något vi förespråkar väldigt mycket. Ingefära hjälper mot allt! Men framförallt är den antiinflammatorisk, något som kan hjälpa dig att få kontroll på magen. Detta innebär att du kommer minska kräkningar och dämpa illamåendet.

Pepparmynta

Pepparmynta lindrar illamående och kräkningar. Pepparmynta innehåller kalium och magnesium som balanserar din kropps pH-värde och hjälper även till att aktivera matsmältningsenzymerna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.