Cayennepeppar håller dig frisk

Cayennepeppar

I Asien är chili en viktig ingrediens i matlagningen, detta på grund den fantastiska filosofin om att maten kan fungera som läkemedel. Cayennepeppar är dock den vanligaste chilin i butikerna, och finns som både torkad och färsk. Cayennepeppar är både en nyttig och smakrik ingrediens att ha i din matlagning! Cayennepeppar används för en mängd olika sjukdomar bl.a halsbränna, feber, halsont, hemorrojder, nästäppa och illamående. Chilis hetta kommer från något som heter capsaicin. Ju starkare chili du äter desto mer capsaicin får du i dig.

Cayennepeppar

Hjälper mot nästäppa

Capsaicin stimulerar frisättningen av slem från luftvägarna och öppnar dina luftvägar. Du kan t.ex ha i en tesked cayennepeppar i ditt te nästa gång du får nästäppa. När du börjar känna att näsan börjar rinna är det bara att snyta dig.

Cayenne mot bihåleinflammation

Tro det eller ej, men att ”snorta” cayenne kan hjälpa dig att bli av med bihåleinflammation. Det går även bra att blanda cayennen med vatten med en tops som du sedan för upp så långt som möjligt i näsan.

Hjälper mot huvudvärk

Den aktiva ingrediensen capsaicin, lindrar huvudvärk genom att blockera substans P, en signalsubstans som skickar smärtsignaler. Flertalet studier påvisar att detta påstående stämmer. En framstående studie om capsaicin för smärtlindring offentliggjordes faktiskt redan 1998 i Journal of Pain.

Hjälper matsmältningen

Cayenne är en välkänd krydda för matsmältningen. Det stimulerar tarmkanalen, vilket ökar flödet av enzymer och magsafter. Detta underlättar kroppens förmåga att metabolisera mat (och toxiner).

Förebyggande mot hjärtattack och stroke

Liksom ett antal av andra frukter och grönsaker som innehåller rikligt med antioxidanter och karotenoider har cayennepeppar en förmåga att hjälpa till att sänka LDL-kolesterol och triglycerider. Låga LDL-kolesterol samt triglyceridvärden förhindrar uppkomsten av blodproppar, vilket i sin tur minskar risken för både hjärtattack och stroke!


2 svar till “Cayennepeppar håller dig frisk”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.