Kategorier
Artiklar

Kokosolja – därför ska du ha en burk hemma!

Kokosolja eller kokosfett har du säkert använt, kanske när du gjort ischoklad till julen. Tidigare, under perioden då vi misstänkte fett vara farligt för oss, fick även kokosolja en dålig stämpel. Nu har det dock kommit fram att allt fett inte alls är farligt för oss människor, framförallt inte kokosolja! Tvärtom är kokosolja väldigt bra för oss då den är rik på medellånga mättade fettsyror (MCT eller Medium Chain Triglycerides) som har väldigt bra egenskaper för bättre hälsa.

Hjälper mot epilepsi

En så kallad ketos diet (lite kolhydrater och mycket fett) har visat sig vara väldigt framgångsrik hos personer som lider av epilepsi. Ketos dieten innebär att du ska äta mycket lite kolhydrater och stora mängder fett, vilket leder till ökade halter av ketonkroppar i blodet.
Denna diet reducerar anfall hos barn med epilepsi, även hos de patienter som inte har svarat på olika typer av läkemedel.

När personer med epilepsi får i sig kokosolja skickas MCT i kokosoljan ut till levern och omvandlas till ketonkroppar. Det innebär att patienter med epilepsi kan uppnå önskvärt ketos tillstånd och därmed samtidigt kan äta lite mer kolhydrater.

kokosolja från kungmarkatta är kravmärkt

Kokosolja kan hjälpa dig att bränna fett

Övervikt och fetma är ett av de främsta orsakerna till ohälsa. De flesta tror att övervikt och fetma handlar om hur många kalorier du stoppar i dig per dag. Det är sant, men det är skillnad på kalori och kalori. Det är ett faktum att olika livsmedel påverkar våra kroppar och hormoner på olika sätt.

De medellånga mättade fettsyrorna (MCT) i kokosoljan kan öka energiförbrukningen jämfört med samma mängd kalorier från andra fetter. I detta avseende är alltså en kalori från kokosoljan ej en likvärdig kalori från exempelvis det mindre hälsosamma margarinet.

En studie visar att 15-30 gram av MCT per dag ökar energiförbrukningen med 5%, vilket leder till en förbränning av ca 120 kcal extra per dag.

Skyddar hjärtat

Kokosoljans mättade fetter höjer HDL (det goda kolesterolet) och ändra LDL kolesterol (det onda) till en mer godartad typ. I en studie gjord på 40 kvinnor, minskade kokosoljan total kolesterol och LDL-kolesterol samtidigt som HDL-kolesterolet ökade. Denna förbättring av riskfaktorer bör teoretiskt leda till en minskad risk för hjärtsjukdomar på lång sikt.

Kan dämpa hungern

Kokosolja kan dämpa din hunger. Detta kan ha samband med det sätt fettsyrorna i kokosoljan bryts ned  då ketonkroppar kan ha en hungerdämpande effekt.

I en liten studie som omfattade 6 friska män testade forskarna att ge männen varierande mängder av medellånga och långa triglycerider. De män som åt mest medellånga (MCT) åt i snitt 260 kcal mindre om dagen.

Hjälper till att döda bakterier

Kokosolja är väldigt rikt på laurinsyra, nästan 50% av fettsyrorna. Laurinsyran omvaldas i tarmen till monolaurin som har visat sig skydda mot virus- och bakterieangrepp.

Stek med kokosolja

Kokosolja fungerar utmärkt att steka i. Tillskillnad från raps- och olivolja tål kokosoljan höga temperaturer under en längre tid. Kokosoljan bildar heller inga transfetter som andra oljor kan göra vid upphettning. Ska du steka med kokosolja kan det vara bra att köpa en luktfri variant. Den luktfria oljan är behandlad och klarar att upphettas till 200 grader, till skillnad från virgin oljan som klarar upphettning till 166 grader. Det fungerar även utmärkt att poppa popcorn med kokosolja.

Återfuktande och perfekt för kroppsbehandlingar

Kokosolja har visat sig vara en väldigt effektiv återfuktare för våran hud. Den fungerar därför utmärkt att ha som bas i t.ex hemmagjord body scrub, som massageolja och för ett skönt fotbad.

 

För önskad maximal hälsoeffekt- kom ihåg att köpa ekologisk kokosolja!

 

3 svar på ”Kokosolja – därför ska du ha en burk hemma!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.