Paracetamol – skadligare än du tror

Paracetamol hittar du i t.ex Alvedon

SvD skrev en artikel för 5år sedan om hur skadligt paracetamol är. Artikeln är lika aktuell idag, men det verkar som att många har glömt bort den.

Receptfria läkemedel som innehåller paracetamol framställs väldigt ofta som skonsamma för kroppen, men i själva verket är det tvärtom. Några reportrar på SvD testade att äta maxdosen av Alvedon och redan efter en vecka hade levervärdena försämrats dramatiskt.

Paracetamol är hormonstörande och kopplat till ofrivillig barnlöshet

En dansk studie påvisar att paracetamol har 300% mer hormonpåverkande effekt på spermakvalitén än de mjukgörande ftalater i PVC-plast. En tablett Alvedon innehåller lika mycket bisfenol A (BPA) som flera hekton kassakvitton och BPAn vi oroar oss för i nappar är flera biljontedelar lägre.De senaste åren har värktabletter som innehåller paracetamol kopplats till kronisk huvudvärk, ofrivillig barnlöshet och njursvikt.

Kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar

Värktabletter som innehåller paracetamol är också världens mest använda. I en studie som publicerades i British journal Annals of the Rheumatic Diseases påvisades det att långvarigt användande kan ha mycket skadliga bieffekter. Forskarna undersökte riskerna med överkonsumtion av paracetamol och kunde konstatera att långvarig konsumtion av höga doser av läkemedlet kan vara mycket skadligt för patienternas hälsa. Genom en jämförelse av åtta befintliga undersökningar, kunde även brittiska forskarna visa att överkonsumtion av paracetamol kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom, särskilt hjärtinfarkt och stroke, med 20%.

 

Ökar risken för ADHD

Att använda värktabletter som innehåller paracetamol under en graviditet kan öka risken för att barnet utvecklar ADHD med 30% enligt en studie gjort av forskare från Danmark och USA.

Forskarna undersökte 64000 barn födda mellan 1996 och 2002 från Danmark. Mammorna beskrev deras paracetamol användning, tillsammans med andra smärtstillande medel i tre telefonintervjuer under graviditeten och igen efter förlossningen. Efter barnen fyllt 7 bad forskarna föräldrarna att fylla i ett frågeformulär där de skulle beskriva eventuella beteendeproblem deras barn kan ha. Forskarna samlade också in information om ADHD och medicinering från Danmark.

Mer än hälften av mödrarna (56%) rapporteras med paracetamol under graviditeten.

Barnen till kvinnorna som tog paracetamol under graviditeten var 13% till 37% mer troliga till att ha ADHD eller använda sig av ADHD-medicin, jämfört med barn till mödrarna som inte använde sig av paracetamol.

 

Värktabletter kan påverka barnets fertilitet

Kvinnor som äter värktabletter under graviditeten kan göra så att den framtida dottern inte kan bli gravid. Detta gäller framförallt ibuprofen som är en vanligt förekommande substans i värktabletter som ipren, men nu har det även kommit ny forskning från University of Edinburg att även paracetamol kan ha en negativ effekt på fertiliteten. Forskningen kom fram till att äggstocksvävnaden innehöll 40% färre äggproducerande celler. När det kommer till spermieproducerande celler minskade dessa med 25%.

 

Älgört är väldigt effektivt

Naturliga alternativ

Innan läkemedelsföretagen började ta fram mediciner botade vi människor faktiskt våra krämpor med hjälp utav naturen och lyssnade mer på våra kroppar. Nedan hittar du en lista på saker från naturen som faktiskt gör ett lika bra jobb som värktabletter.


Ett svar till “Paracetamol – skadligare än du tror”

  1. […] Flera studier har visat att yoga lindrar smärtor i ryggen.  Stretching, styrka och flexibilitet är nyckeln för en frisk rygg. I en studie som publicerades i journal Archives of Internal Medicine visade det sig att de som använde sig av yoga var dubbelt så framgångsrika med att bli av med sin ryggsmärta naturligt och kunde därmed skära ned på sitt användande av smärtstillande tabletter. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.