Älgört – naturens egna värktablett


Älgört kan användas till mycket

Älggräs, älgört eller mjödört som den även kallas, är en gammal medicinalväxt som sägs ha många helande egenskaper – den innehåller bl.a salicylsyra som är smärtstillande och febernedsättande. Den har används av nordborna sedan urminnes tider.  Älggräs heter meadowsweet på engelska och namnet sägs komma från att man använde älgörten till att smaksätta mjöd (mead).

Älgört har fler användningsområden, du kan göra riktigt god saft eller använda den istället för doftljus. Älgörtens doft påminner om mandelmassa.

Älgörten är kanske mest känd för sin roll i utvecklingen av aspirin, en värktablett som är uppkallad efter älgörtens latinska namn – Spiraea ulmaria. I mitten av 1800-talet lyckades man isolera salicylsyra från älgörten som senare ledde till skapandet av aspirin.

Älgört kan lindra reumatism

Älgört kan hjälpa dig vid muskelsmärtor och vid ledsmärtor från t.ex. reumatism. Koka upp färsk eller torkad älgört, sila av och häll växtmassan i en handduk, låt massan svalna lite. Sedan gör du en kompress där du lägger massan mot huden. Glöm inte att ta vara på teet som du får av vattnet.

Lindrar huvudvärk

Älgörten är väldigt rik på salicin. När du dricker te som är bryggt med älgört blir salicinet nedbrutet i magen och det bildas salicylsyra som verksamma ämne är salicylsyra som finns i bl.a aspirin.

Älggräs bör undvikas av personer som är känsliga mot acetylsalicylsyra.  Det bör även användas med försiktighet till personer med astma, eftersom en underliggande känslighet med salicylsyra kan förvärra astma. Det bör inte heller användas av kvinnor som ammar eller är gravida.

Här hittar du älgört

Älgört växer i hela Sverige utom i fjällen och det är lätt att hitta den på ängar, i diken och vid stränder. Älgörten trivs på fuktiga platser. Den blommar från juli till augusti och blommorna har en stark doft av honung och mandel. Växten blir 1-1.5m hög.

Det finns även att köpa på vissa hälsokostaffärer.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.