Honung – det söta guldet

Honung är rik på antioxidanter

 

Att honung skulle vara bra för oss människor har du säkert hört tidigare. Att äta honung är oftast förknippat med halsont och förkylningar, oftast tillsammans med ingefära i ljummet vatten. Det du kanske inte visste är att den oftast användes som medicin fram till i början av 1900-talet då antibiotika tog över den rollen.

Honung har även används som sötning långt innan socker blev tillgängligt på 1500-talet. Honungsproduktionen blomstrade i det antika Grekland och Sicilien. Björnar, grävlingar m.fl har länge riskerat att bli stuckna när de plundrat honungsbinas kupor.

Honung är verkligen en märklig produkt med tanken på hur den görs. Honung kommer från nektar av olika blommor. Nektar består mestadels av sackaros men även glukos och fruktos som tillfälligt lagras i biets mage under flygningen. I bikupan förvandlas nektarn till honung genom att vattenhalten reduceras och sackarosen spjälkas till fruktsocker och druvsocker. Ett bisamhälle består av ca 50,000 bin som under en säsong kan producera 35kg honung. Det blir alltså miljontals besök till olika blommor. Honung en  blandning av socker, enzymer, mineraler, vitaminer och aminosyror som är är helt olik andra sötningsmedel på jorden.

Fungerar utmärkt som hostmedicin

Världshälsoorganisationen (WHO) har listat honung som ett ämne som lindrar irritation i halsen och diverse inflammationer. Forskning visar att honung fungerar lika bra som dextromethorphan (dxm) som är en vanlig ingrediens i hostmedicin. Den kan alltså lindra host och sömnsvårigheter som uppkommer vid infektion i den övre luftvägen.

Kan behandla sår

Honung användes fram till tidigt 1900-tal för att behandla infektioner, fram tills att penicillin tog över. Honungen har antibakteriella och antifungala egenskaper som gör den ideal för behandling av sår, detta speciellt för manuka honung. Manuka honung är gjort av pollen från manuka busken, som är en medicinsk planta. Kliniska studier har visat att den är effektiv mot över 250 olika bakteriestammar. Jämfört med andra typer av honung, har manuka en extra ingrediens med antimikrobiella egenskaper, dessa kallas UMF (Unique Manuka Factor).

honungs bi

Effektiv mot mjäll

Att blanda honung med ljummet vatten har visat sig vara effektivt mot mjäll. Efter att ha applicerat blandningen varannan dag under fyra veckor har patienter i en studie blivit av med mjället och kliandet i hårbotten.

Honung kan vara bra för minnet

Den söta nektarn är rik på antioxidanter som hjälper till att förebygga cellskador. En studie från 2011 påvisade att matsked honung dagligen kan öka kvinnor i klimateriets korttidsminne. Efter fyra månader med 20 gram honung per dag, fick kvinnorna bättre korttidsminne än andra testgruppen som tog hormonpiller.

Honungen har en egenskap som hjälper kroppen att ta upp kalcium. Hjärnan behöver kalcium för att bearbeta tankar och fatta beslut.

Använd för att bekämpa ögoninflammation

Honungen kan användas för att skynda på läkningen av ögoninflammation. I en studie visade på att honungen reducerar rödheten i ögonen och gjorde så att svullnaden gick ner. En annan studie visade att genom att applicera honung 4 gånger dagligen så minskar svullnaden markant.

Bina håller på att dö ut!

Tyvärr börjar bina försvinna! Förutom att producera honung har bina en viktig roll för våra växter. I USA och i Kina har människor till och med börjat pollinera växter för hand.  De har gått så långt att man i USA får man transportera bin i lastbilar för att sen släppa ut dem på ställen där bin dött ut. Även Sverige är drabbat av förminskad bipopulation. Att bina håller på att dö ut beror på ökad användning av bl.a bekämpningsmedel. Genom att köpa ekologiska livsmedel bidrar du till en ökad trygghet för bina.

 


5 svar till “Honung – det söta guldet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.