Motverka och behandla tandköttsinflammation och tandlossning


Trots att tandköttsinflammation (gingivit) och tandlossning (parodontit) är så vanligt att det anses vara en folksjukdom, är de flesta inte medvetna om hur lätt det egentligen är att motverka. Det finns nämligen bara ett sätt att göra det på: en god munhygien. Därför tar vi i följande artikel en närmare titt på vad en bra munhygien är och innebär.

Som tur är det enkelt att sköta sin munhygie. Faktum är att de flesta av oss redan vet vad som krävs och bara slarvar med rutinerna. Så låt oss gå igenom grunderna igen.

Vad orsakar tandköttsinflammation?

En tandköttsinflammation är precis vad det låter som: en inflammation i tandköttet. En obehandlad tandköttsinflammation kan leda till tandlossning som är ett irreversibelt tillstånd där man tappar sina tänder.

Inflammationen uppstår av bakterier som byggs upp i området där tanden möter tandköttet och när den spridits till tandroten kan det leda till tandlossning. Ett vanligt tecken på att man har en inflammation i tandköttet är att man blöder; ibland kan det även bli svullet och ömt.

Således är det enda sättet att motverka det på att regelbundet borsta tänderna och tandköttet samt använda tandtråd för området mellan tänderna.

Borsta tänderna 

Tänderna ska man borsta två gånger, 2 minuter i taget. På morgonen bör man göra det efter man har ätit frukost för att på så sätt ge tandkrämen så lång tid som möjligt att verka.

För att underlätta för sig själv bör man använda en elektrisk tandborste då de är mýcket mer effektiva än en vanlig borste. Idag finns det eltandborstar, exempelvis den från Sonic och Wesmile, med justerbara inställningar och tidsinställningar och förinställda program.

Tandtråd

För en optimal munhygien ska man också använda tandtråd minst en gång om dagen. Det är viktigt att man kommer åt mellan alla tänder då det ofta är här tandköttsinflammationer startar. Förutom tandtråd kan använda en mellanrumsborste, plackers eller liknande verktyg. Tandpetare räcker dock sällan till.

Regelbundna besök hos tandläkare och -hygienist

Du bör inte ta hela ansvaret för din munhygien i egna händer. När man besöker sin tandläkare eller tandhygienist så får man alltid en utförlig rengöring där plack och tandsten tas bort helt och håller. På besöket får man också reda på om man har eller är på väg att få en inflammation samt, i så fall, rekommendationer på hur behandlar det.

Följ alltid din tandläkares rekommendationer och misstänker du att du drabbats av en tandköttsinflammation eller tandlossning bör du uppsöka vård omgående.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.