Har du övervägt kosttillskott?


Funderar du på om du behöver extra vitaminer, mineraler eller andra saker? Du får i dig mycket genom maten men det räcker inte alltid. Här är intressant fakta och tips om du funderar detta.

Vad är ett kosttillskott?

Kosttillskott kan vara till exempel järn, zink, magnesium, kreatin, olika slags protein och andra saker. Dessa används som tillskott utöver det du får i dig naturligt, därav namnet “tillskott”. Man ska inte slarva med maten och äta kosttillskott istället för det är inte särskilt hälsosamt. Man ska äta olika slags mat och bra mat oavsett om man äter kosttillskott eller inte. Man kan till exempel använda sig av tallriksmodellen. Om du vill lära dig mer om eller jämföra tillskott rekommenderar vi Tillskottsbibeln.

Behöver du kosttillskott?

För vissa kan det räcka med att äta en bra och varierad kost. Då får vissa i sig allt man behöver. Men det finns många personer och målgrupper där det inte räcker. 

Detta inkluderar äldre över 55 år, personer med olika former av blödningar, kvinnor med mens och de flesta som sysslar med någon form av seriös träning. Du kan behöva tillskott om du har någon form av allergi och du kan behöva tillskott om du är till exempel vegan, om du inte får i dig tillräckligt med livsmedel. Med andra ord, tillskott är lämpligt för väldigt många individer i Sverige och i stort sett hela världen.

Inte bara för dig som tränar

Du som tränar kan behöva vitaminer och mineraler. Dessa är särskilt viktiga för att du ska kunna få muskler och bli uthållig. Återigen, bör man äta näringsrik mat. Det är stärker din kropp och är extra viktigt när man tränar. Men för att maxa resultaten ska man ta särskilda tillskott både före och efter träning. Detta för att man ska kunna återhämta sig eller bygga muskler. Man behöver kanske kalorier direkt innan träningspasset då de ska förbrännas då, eller man kanske behöver protein eller annat direkt efteråt för att tillgodose kroppen för att bygga muskler. För långdistanslöpning och liknande träningsformer kan kroppen vara i behov av salter och liknande.

Även magnesium är viktigt för både personer som tränar, äldre och sjuka. Magnesium behövs för nervsignalerna och för att musklerna ska fungera. Med magnesiumbrist påverkas prestationsförmåga negativt. Med allvarlig magnesiumbrist kan man bli svårt sjuk och få allvarliga kramper.

Exempel på magnesiumrik mat är potatis och fullkornsbröd. Om du inte tror att du får i dig tillräckligt med tillskott i maten kan tillskott vara bra oavsett om du tränar eller i andra sammanhang. Det finns givetvis mängder av andra bra tillskott, för till exempel muskeluppbyggnad och andra saker. Det finns också specialister som till exempel en PT, en dietist eller allmänläkare som kan hjälpa dig att få rätt tillskott. Men man kan få mycket informationen på nätet också, till exempel genom Tillskottsbibeln.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.