Skapa trygghet och lugna sinnen med ett tryggt hem


För oss människor är det superviktigt att vi kan känna oss trygga i vårt boende för vårt välmående. För det är nämligen så att när våra hem inte känns säkra så kan både vår kropp och själ ta skada. En otrygghet kan leda till stress, ångest och andra problem. Låt oss kika på hur otrygghet påverkar personer med OCD och hur man kan skapa en tryggare hemmiljö.

Stress och ångest: En osynlig fiende

Kronisk stress

Om vi inte känner oss trygga i vårt hem så ökar våra stressnivåer och det kan på sikt leda till kronisk stress. Kronisk stress kan ge symptom  som är hjärtklappning, högt blodtryck och även öka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Stresshormonet kortisol kan också försvaga immunsystemet, vilket gör oss mer mottagliga för sjukdomar.

Symtom på långvarig stress

Utsätts våra kroppar för långvarig stress så kan det även påverka våra kroppar och ge oss problem, som magproblem, sömnsvårigheter. Att kroppen hela tiden behöver vara på helspänn sliter enormt på kroppen och kan leda till svår utmattning och andra hälsoproblem.

OCD och hemmets trygghet

Just säkerhet är extra viktigt för människor som lider av OCD. OCD är ofta kopplade till tvångstankar och tvångshandlingar. Det kan vara allt från att ständigt kontrollera om dörrar är låsta eller om spisen är avstängd, dessa aktiviteter kan ta upp en stor del av dagen och hindra att andra viktiga aktiviteter blir utförda.

Konsekvenser av tvångsmässiga beteenden

Den ständiga kontrollerna skapar en ond cirkel av otrygghet och tvångshandlingar. Den tillfälliga lättnaden efter en kontroll ersätts snart av ny otrygghet, vilket leder till ännu fler kontroller. På lång sikt kan detta resultera i utmattning och en kraftigt minskad livskvalitet.

Svårigheter att lämna hemmet

För personer med OCD kan det vara svårt att lämna hemmet utan att genomgå en lång rad kontroller. Detta kan leda till förseningar och undvikande av sociala situationer, vilket kan resultera i isolering och depression. 

Orolig sömn och inbrotts rädsla

Otryggheten kan även påverka sömnkvaliteten rejält. Att ständigt behöva oroa sig för inbrott kan göra att många vaknar flera gånger under nätterna för att kontrollera att dörrar och fönster är stängda. Detta stör sömncykeln och leder till trötthet och irritabilitet under dagen.

Fördelar med att ha larm

Ökad trygghet: Ett larm kan avskräcka potentiella inbrottstjuvar och andra hot, vilket minskar risken för inbrott och andra faror.

Snabb respons: Många larmbolag erbjuder övervakning dygnet runt och kan snabbt skicka hjälp vid en nödsituation.

Skräddarsydda lösningar: Det finns många larmbolag som erbjuder skräddarsydda lösningar, vilket innebär att du kan få ett larm som är anpassat efter dina specifika behov och din bostads unika förutsättningar.

Mentalt välbefinnande: Att veta att hemmet är säkert kan minska ångest och stress, vilket bidrar till en bättre mental hälsa.

Val av larmbolag

När du ska välja ett larmbolag är det viktigt att jämföra olika aktörer och deras erbjudanden. Några faktorer att överväga är:

  • Kundservice: Hur tillgänglig och hjälpsam är kundtjänsten?
  • Teknologi: Vilken typ av teknik använder de och hur modern är den?
  • Pris: Vad kostar tjänsten och vilka olika paket erbjuder de?

Länkar till vidare läsning
För den som vill läsa mer om hur otrygghet hemma kan påverka den mentala hälsan, rekommenderas artikeln ”Många känner sig otrygga hemma”, Totalt uppger 26 procent av befolkningen (16–84 år) 2023 att de känner sig ganska eller mycket otrygga,” från en svensk källa.

Att investera i ett pålitligt larmsystem kan inte bara skydda ditt hem, utan också förbättra din mentala hälsa och ditt generella välbefinnande.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.