Så väljer du rätt proteinpulver

Så väljer du rätt proteinpulver

Att veta hur man väljer proteinpulver är kanske inte det lättaste för en nybörjare. Hur mycket ska man ta? Vad gör jag som laktosintolerant eller vart hittar jag bäst pris är frågor som ofta dyker upp.

Detta då det finns ett helt hav av produkter att välja mellan, och olika typer av proteinpulver.

Vi ska se till att reda ut detta och hjälpa våra besökare att hitta rätt proteinpulver för deras behov.

Se över näringsinnehållen

När du köper proteinpulver vill du få i dig protein, och inte massa onödiga tillsatser. I näringsinnehållförteckningen får du upp en lista av innehåll. Där ser du hur mycket protein, fett, kolhydrater, socker och kalorier du får i dig per skopa eller 100gr. Om det dyker upp massvis med termer som du inte känner igen bör du gå till nästa produkt.

Proteininnehåll

Det viktigaste innehållet är såklart proteinet. Du bör alltid välja ett proteinpulver med minst 20 gram per skopa. All bästa proteinpulver på svenska marknaden ligger högt över 20 gram. Hampa protein är enda undantaget då den är växtbaserad, och har en mängd andra fördelar.

Hitta ett proteinpulver som matchar dina behov

Att bara kasta sig ut och köpa ett proteinpulver bara för att det rekommenderas är ingen vidare ide. Du bör först hitta det pulver som matchar dina behov och mål. Vare sig det är muskelbyggande eller viktras som är målet så finns dedikerade produkter som kan hjälpa dig komma närmare dina mål.

 • Bygga muskler
  Om du vill hitta ett proteinpulver som hjälper dig att bygga muskler så bör du leta efter det som heter Whey protein. Whey protein innehåller en mängd aminosyror som främjar muskelbyggandet. Whey protein är också det mest lättåtkomliga proteinpulvret på marknaden. Köps enkelt på nätet.
 • Gå ner i vikt
  Om du vill att det proteinpulver du köper hjälper dig att gå ner i vikt så ska du hålla efter pulver som inte innehåller tillsatt socker. Ofta får du stå över smaksatta alternativ, såvida du inte tänker använda proteinpulvret som en måltidsersättning.
 • Vegankost/laktosintolerant
  Om du är vegan eller laktosintolerant så är inte Whey, kasein eller biffprotein ett alternativ för dig. Istället får du snegla mot veganalternativ som soja, ärt eller hampa protein.
 • Vilken tid på dagen du tänkt dricka din shake
  När du tänker ta din proteinshake är en viktig faktor att ha i åtanke när du ska köpa ditt proteinpulver. Om du vill ha ett snabbt tillskott av protein direkt efter träning så är funkar whey protein eller hampa alldeles utmärkt. Men vill du att proteinet löses upp under en längre period (som medans du sover) så är kaseinprotein det rätta valet.

Hur mycket protein behöver jag?

Den vanligaste rekommendationen lyder att 10-35% av kosten ska komma ifrån protein. Siffran varierar beroendes på kön, ålder, fysisk aktivitet och vikt. Du kan mäta ditt rekommenderade intag här.

Proteinpulver efter budget

Att välja rätt protein ska inte behöva kosta skjortan. Det finns flera jämförelsesidor som jämför produkter och tar fram det bästa priset för dig. På så sätt vet du alltid att du gör en bra deal. Oftast finner du bra proteinpulver för ca 100-200kr per kilo. Betala inte mer än så, och se till att det proteinpulver du köper kommer till nytta genom motion, sömn och rätt kost.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.