Olika vägar till en universitet utbildning


Samarbete med hpguiden.se

En högskoleutbildning är ett bra sätt att få ett bra jobb och tjäna pengar. Att välja en högre utbildning än gymnasiet är en investering som lönar sig i längden. 

Högskolesystemet förändras. Den traditionella vägen att gå flera år på universitet och ta en examen är inte längre det enda alternativet. Fler människor vänder sig till online utbildningsplattformar och andra utbildningsalternativ som exempelvis kodning av bootcamps, kortare betalda yrkesutbildningar VS att gå på högskolan. 

Vilka program är bra att studera på högskola?

Vad som passar dig att studera kan vara svårt att veta. För det så kan du ta hjälp av en studievägledare för finna rätta studievägen för dig. Personligen så skulle jag säga att fundera ut vilka yrken som passar dina intressen och läs på om olika arbetsbeskrivningar. Intervjua även människor som har arbeten som du funderar på. Samt läs på vilka arbeten som det finn efterfrågan på, så att du kan vara säker på att få arbete efter du är klar med dina studier.

Genvägen till högskola

Är du sugen att börja studera och klara högskoleprovet?
En av anledningarna att många väljer bort universitetsutbildningar är att dom inte har tillräckligt bra betyg för att komma in. Det är svårt att komma in på de olika universitetsutbildningar i Sverige. Det man kan fråga sig, är om det är för få platser på högskolorna eller för höga intagningskrav? Många väljer att ta högskoleprovet och på så vis komma in på högskola när gymnasiebetygen är för dåliga. Högskoleprovet är tufft och heltäckande och här kan bäst öva inför nästa högskoleprov. Högskoleprovguidens onlineutbildning med personlig coachning har sedan 2004 utbildat över 150 000 studenter att nå sina högskoleprovmål. 

Kandidatexamen med fristående kurser

Många väljer att sätta ihop sin utbildning med fristående kurser, det kan vara ett alternativ om man inte når kraven för komma in på en utbildning. Du kan nämligen bygga en egen examen kan du utgå från dina egna intressen och den karriär du siktar på.  För att ta ut en kandidatexamen behöver du läsa kurser på grundnivå som totalt omfattar tre års heltidsstudier (180 hp).

Studera på högskolan distans

Sen Corona kom och vi fick anpassa oss till att studera online kanske det har frigjorts mer platser på universitet. Utbudet med att studera online på högskola gäller en viss del av kurserna och det är något du bör efterforska om du vill studera. Det du behöver göra är att gå på enskilt universitetet och se vilka kurser som är på distans. Studera distans är väldigt bra om man bor på en annan ort eller lättare vill kunna kombinera studier med arbete. Distansstudier passar dig som själv vill styra över när och var du studerar. Samtidigt måste du vara beredd att själv ta ett stort ansvar för dina studier. Arbetsinsatsen är minst lika stor som om du studerar på campus. 

Få Csn bidrag för studier

På högskola och universitet behöver du läsa 1,5 högskolepoäng per vecka för att få rätt till studiemedel för heltidsstudier. En termin är vanligen 20 veckor. Det innebär att du måste läsa 30 högskolepoäng för att få fullt studiemedel hela terminen. Nytt för 2022 är att du kan finns flera typer av CSN som är högre som exempelvis passar dig är äldre och som har barn och höga utgifter en någon som kommer direkt från gymnasiet. Det heter tilläggsbidrag. En viktigt sak är att ha i åtanke att CSN inte betalar pengar under sommarledigheten så det är något du bör täcka upp för. Numera finns det många extra arbeten som den digitala studenten kan utföra och tjäna in extra inkomst, exempelvis blogga, redigera videos, kundtjänst med mera.

Slutligen, se till att ha bra betyg från gymnasiet eller gjort bra ifrån dig på högskoleprovet. Högskoleprovet ges normalt två gånger per år, på en lördag varje vår och på en söndag varje höst och anmälningsavgiften är 450 kr.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.