Aktiva människor som tränar behöver mer vitaminer och mineraler


Tycker du om att röra på dig och vara aktiv?Då är det så att det är extra bra att ha koll på vitaminer och mineraler. Men vilka vitaminer behöver man när man tränar? Faktum är att många vitaminer och mineraler går också förlorade när man svettas. Därför drar många idrottare nytta av extra B-vitaminer under träning eftersom de kan öka energiproduktionen. 

Aktiva personer behöver dessutom större mängder B-vitaminer än de som är stillasittande. C-vitamin och E-vitamin innehåller antioxidanter och bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Det finns många olika typer av kosttillskott som multivitaminer, D-vitamin, probiotika, omega-3 med mera. Den vanligaste typen av tillskott är ett multivitamin. Detta tillskott ger alla viktiga vitaminer och mineraler som vi behöver för att hålla oss friska.

Tillskott innan träning:


Aminosyror är det som bygger upp protein. De hjälper även kroppen att bilda ny muskelmassa. Tar du BCAA/EAA innan träning har det en positiv effekt på proteinsyntesen och tar du det efteråt hjälper det att förhindra muskelnedbrytning, som till exempel vid styrketräning.


Kosttillskott för dig som styrketränar: 

  • Proteinpulver: För ökat proteinintag och därmed större muskeltillväxt. 
  • Kreatin: För tyngre träningspass som ger större styrkeökningar. 
  • Proteinbars: Ett proteinrikt mellanmål. 
  • Fiskolja (Omega-3) 
  • Gainer: En blandning av kolhydrat och protein.

Komplettera gärna med PWO som intas innan träningen för att maximera prestationen under träningen, och BCAA hjälper till med återhämtningen efter passet. BCAA (branched chain amino acids) är samlingsnamnet för de tre grenade aminosyrorna, L-leucin, L-valin och L-isoleucin som kroppen behöver för att bygga muskler. Om du inte tränar är det däremot troligt att du redan får i dig tillräckligt med BCAA varje dag genom kosten. När det gäller kost så är det bra att äta långsamma kolhydrater som innehåller en hög andel fibrer kan man få ett mer stabilt blodsocker än om man äter mycket snabba kolhydrater, som socker. Det är alltså kvaliteten på kolhydraterna du äter som påverkar hur din energinivå blir över tid. Vill du återhämta dig snabbare efter ett träningspass kan det vara värt att spana in: Swedish Supplements Carbo Engine.

Vitaminbrist

Vitaminbrist kan orsakas av att man inte äter tillräckligt med mat, inte tar upp vitaminer från maten eller att man inte får tillräckligt med solljus.

Symtom på vitaminbrist är:

– Trötthet och muskelsvaghet

– Domningar eller stickningar i händer och fötter

– Hudutslag

– Tandproblem

– Svullnad av ben eller buk

– Irritabilitet eller depression

– Muskelkramper eller spasmer

Vitaminer och mineraler är nödvändiga för många av kroppens funktioner. 

Det man kan göra för verkligen veta kroppens behov är att göra ett online test över hur din kropp mår. Även ett vanligt läkare provtagning kan till viss del berätta hur din kropp men dom är inte lika omfattande då vi går till läkaren främst letar efter infektioner när vi tar ett blodprov. Jag rekommenderar Självtest vitamin och mineralbrist.

Folatbrist är den vanligaste bristen i Sverige:
Folatbrist dvs B12 brist som ger  (t ex allmän trötthet, yrsel, depression, mag tarmbesvär). 

Järnbrist:
Upp mot 30 – 40 % av alla svenska fertila kvinnor har järnbrist. Järnbrist betyder att kroppen av någon anledning innehåller för lite järn, något som kan leda till blodbrist (anemi) eftersom järn behövs i hemoglobinet.

D-vitaminbrist: 

Hos Tillskottsbolaget kan du hitta kosttillskott från välkända varumärken, till riktigt bra priser.

* Kosttillskott är ämnen som kan läggas till mat eller dryck för att göra dem mer näringsrika. Kosttillskott är inte menade att ersätta en hälsosam kost, utan snarare förbättra den. De ger oss de näringsämnen som vi behöver för att hålla oss friska och aktiva. Det är viktigt att prata med din läkare innan du tar några kosttillskott, eftersom de kan interagera med andra mediciner eller ha biverkningar.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.