Allt fler söker ett boende med låga boendekostnader


Just nu är det köparens marknad i Sverige å det råder osäkerheter, vilket gör att människor med god ekonomi kan fynda bra bostäder till extra bra pris. Faktum är att bostadspriserna har gått ner rejält 2022 och nu förväntar sig många experter ytterligare prisfall. En ny prognos från Nordea visar att det kan bli fall på 15 procent från toppnivån. Anledningen är de stigande räntorna och boendekostnaderna. Även under 2023 kan bostadspriserna få en svag utveckling. Denna osäkerhet gör att många människor ser över sina bostadskostnader. Att tidigare bo överdrivet stort blir för många inte lika prioritet och många kommer flytta till ett billigare boende.

Villaägare som har uppvärmningen med direktverkande el som uppvärmningsform kan förvänta sig höga elkostnader och det kan bli tal om att flytta tillbaka till lägenhet från villa för hålla nere på kostnaderna. Egentligen bor man ofta billigast om man bor i villa om man behöver utrymme, men om drift kostnaderna skenar kan bli betydligt dyrare än att bo i lägenhet. Villaägare som investerat uppvärmning, vars hus värms upp med biobränslen som pellets och fjärrvärme har lägre elförbrukning och kan känna sig mer trygga. Ett alternativ om du är husägare med mycket utgifter är ju att se över driftkostnaderna och investera i sänka dess. En investering som kostar initialt och som betalar av sig med tiden, men som det ser ut nu kommer mer självförsörjande hem och lågenergihus bli mer attraktivt.

Hur står sig dina boendekostnader för mot din inkomst? 

Något som är vanligt är att göra en hushållsbudget enligt 50/30/20 regeln. Vilket säger att 50% får gå till det som vi behöver för att leva. 20%  avsätts till sparande och det är ett absolut krav. Resterande 30% kvar av vår inkomst. Den får gå till det som vi tycker vi vill lägga pengar på. 

Nu när det är köparens marknad är det nog många som köper sin första bostadsrätt, för att äga sitt boende är alltid bättre än att hyra boende då du betalar till dig själv. Går du i tankarna att flytta kan du jämföra flyttfirmor och ta in offerter från hittaflyttfirma.se

Personligen vill jag inte lägga för mycket pengar på mitt boende, det är inte värt fördela kakan för mycket på det delen. Bodde jag i villa skulle jag även ha ett attefallshus som jag kunde hyra ut för passiv inkomst.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.