Löpning på vintern – Bra tips


På vintern är det viktigt att tänka på vad du ska ha på dig och hur din kropp kommer att reagera på kylan. Du bör lägga upp varma kläder, men inte för många lager eftersom det kan få dig att svettas mer än vanligt. Dessutom kräver löpning på vintern vissa justeringar som att stanna på den torra sidan av trottoaren eller ändra din rutt om det snöar eller är isigt. Vintern kan vara en svår tid för löpare då det kalla vädret, snön och isen gör det svårt att hålla motivationen uppe. Men det finns några saker du kan göra för att göra det lättare. Löpare kan vintern vara en bra tid att komma ut och njuta av den friska luften.

Nedan är några av fördelarna med att springa på vintern:

– Minskad skaderisk: Att springa på snötäckta vägar innebär mindre skaderisk än att springa på asfalt eller betong. Snön fungerar som ett extra dämpande lager för dina fötter.

– Färre insekter: Att springa på sommaren betyder att du sannolikt kommer att stöta på myggor, fästingar och andra insekter.

– Mindre exponering för hårda UV-strålar: På vintern kommer din hud att utsättas mindre för solens UV-strålar vilket kan orsaka hudcancer och för tidigt åldrande.

Viktig att tänka på om du ska löpa på vintern:

Det är viktigt att tänka på temperaturen innan du ger dig ut och springer. Det är oerhört viktigt att du värmer upp innan du ger dig ut i spåret och när värma upp innan löpning är det viktigt att inte glömma att värma upp både under- och överkroppen. Har du en roddmaskin hemma är det väldigt bra genomkörare för kroppen och du bör lägga 5-10 minuter på att värma upp alternativt att börja med lätt jogging. Det första och viktigaste tipset är att alltid anpassa farten till underlaget.

Om det är för kallt kommer dina muskler att dra ihop sig och du kommer inte att kunna röra dig lika bra. Så om det är under 10 grader så kan det vara bäst att göra något annat som yoga eller simma istället för att springa ute

  • Klä dig i lager: lager av kläder hjälper till att fånga värmen och hålla dig varm. Ull är ett bra tyg för vinterlöpning eftersom det håller värmen bra och inte är för tungt eller skrymmande.
  • Använd handskar: Händerna är en av de första kroppsdelarna som fryser när temperaturen sjunker, så glöm inte dina handskar! Det bästa alternativet är att skaffa ett par löparhandskar med pekskärmsfunktion så att du fortfarande kan använda din telefon medan du är ute och springer.
  • Stödstrumpor är inte bara för kvinnor utan de är också för män som behöver springa och vill skydda sina fötter från påverkan av löpning på marken. Stödstrumpor är en bra lösning för löpare som vill skydda sina fötter från löpningens påverkan. De är designade för att ge stöd och skydd för att minska risken för skador.Det finns olika sätt att bära dessa strumpor. Du kan bära dem med dina löparskor eller så kan du bära dem med vanliga skor. För vintern kan du med fördel välja ett par varma stödstrumpor i ull.
  • Skaffa några skor av bra kvalitet: Dina skor är en av de viktigaste redskapen för vinterlöpning eftersom de hjälper till att hålla dina fötter varma och torra. Ett bra par vattentäta skor skyddar mot is, slask och snö som sipprar in i vanliga skor under en löprunda

Slutligen: Många människor drar på sig skador med löpning så det gäller att vara påläst. Nedan är en bra källa för sådan info. Många män speciellt som vill komma igång med att träna och tror att löpning är det som är det dom behöver göra, men dom har inte rätt utrustning och kanske är deras kroppar inte lämpade för löpning. Simning kan vara en bra alternativ till löpning samt cykling. Känn efter vad din kropp är kapabel till och trappa hellre upp din träning med tiden.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.