Förebygg och behandla håravfall 


Tunt hår, vikar eller håravfall är vanligt bland både kvinnor och män. Det är inte minst ett problem för många män, då det ofta är synligt. Det bästa du kan göra, om du bryr dig är att förebygga och behandla eventuellt håravfall. Många struntar i om de blir flintskalliga. Man accepterar det helt enkelt, men tycker inte att det är roligt. Detta är synd när det idag finns beprövade metoder att åtgärda det. Det är dessutom ekonomiskt genomförbart för många människor. Det viktigaste är att hitta en bra och seriös klinik. Akacia Medicial arbetar med att behandla håravfall. Vi rekommenderar just denna klinik som har ett bra renommé.

Förebygg håravfall

Det finns en rad olika anledningar som kan orsaka håravfall. Det är allt från biverkningar från Cytostatika-behandling (kemoterapi) som används för att behandla cancer till vardagsstress och depression. Det beror också i stor utsträckning på ärftlighet. Är det pappa eller morfar flintskallig föreligger en viss risk att du också kan bli det. Men det är faktiskt också väldigt vanligt med alla andra faktorer också som sjukdom, trauma och till och med vitaminbrist. 

Det går att förebygga håravfall med förändrade rutiner eller en förbättrad vardag. Om det är möjligt ska man ta tag i problemen. Det finns lösningar på väldigt mycket. Är man extremt stressad för sin ekonomi, då kanske man kan söka skuldsanering. Är man rätt för att bli skadad kanske man behöver förbättra säkerheten för att känna sig trygg. Har man medicinska problem för att man titta på om det finns andra mediciner, gärna i samråd med läkare och så vidare. Det kan faktiskt vara både smartare och mer ekonomiskt att förebygga problemet än att behöva behandla håravfallet. Framförallt är det bra för välmående och hälsan eftersom att problemen kan vara fler och större än själva håravfallet. 

Men om du märker att du helt plötsligt börjar bli tunnhårig, att du börjat få synliga vikar eller något annat, så ska du överväga att undersöka det. Ofta finns det underliggande problem och en orsak. Det är enkelt att boka en undersökning hos till exempel Akacia Medical om du märker att något förändrats, eller om du funderar på om det är ett problem. Oavsett vad, så kan man alltid tänka på sin livsstil och bearbeta eventuella problem innan man når dit.

Behandla håravfall

Skulle det visa sig vara för sent, så finns det en rad olika metoder hos olika kliniker. Vissa metoder är dyra med effektiva. Andra är utdaterade. Vissa metoder fungerar olika bra för olika patienter. Andra är alternativa och inte vetenskapligt förankrade. Dit hör till exempel homeopati eller naturläkemedel. Det är något som inte rekommenderas. Då är det mycket bättre att gå till en seriös klinik istället. Man kan också gå till vårdcentralen och få kliniska läkemedel som inte är sockerpiller eller hälsovådliga.

För övrigt finns det 3 typer av av håravfall:

  • Fläckvis håravfall (Alopecia areata)
  • Ärftligt håravfall (Androgenetic Alopecia)
  • Tillfällig håravfall (Telogen effluvium) 

Dessa 3 olika typer av håravfall kan kräva olika typer av behandlingsmetoder, eller tillvägagångssätt. Detta ska den klinik du vänder dig till, ha rätt kompetens kring.

Det finns en mängd olika behandlingar som kan ge dig normalt hår igen. Hos Acacia Medical använder man en mikroskopisk kamera för att studera hur patientens hårsäckar växer. Det kan även tas blodprov och man kan sätta in läkemedel med en PRP-behandling. Detta kan stimulera din hårtillväxt, om det behövs. I vissa fall kan en hårtransplantation vara det rätt, och det kan en behandling som ger ihållande slutresultat.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.