Så påverkar rökning din träning

Vi vet alla att rökning är skadligt för hälsan, oavsett om du yogar, springer eller styrketränar.

Frågan är dock hur påverkar rökning din träning? Det finns två svar, ja och nej. Allt beror på vad du har för mål med din träning, vill du bara komma i någorlunda bra form så kan du fortsätta röka, men vill du nå din absolut bästa form är det bäst att sluta.

Aeroba sporter såsom löpning, hockey, aerobics blir väldigt ansträngde om du röker samtidigt, då dessa kräver väldigt mycket av dina lungor. Styrketräning går bra till viss del, allt beroende på vilka mål du har och hur snabbt du vill nå dessa. Rökning sänker din testosteron nivå, vilket innebär att du kommer inte kommer att bygga muskler lika snabbt.

Forskning har visat att rökning orsakar vissa typer av andningsproblem. Därför kan det vara problem att köra basövningar såsom marklyft eller knäböj, då dessa behöver betydligt mer syre än andra övningar. Du kommer alltså inte kunna göra ditt bästa och få ut maximalt med effekt då kroppen behöver syre för dessa övningar.

Rökning

Muskeltillväxt och rökning

Din muskeltillväxt blir minskad när dina muskler inte får syre. Rökning minskar mängden syre till dina muskler på två olika sätt.

  1. De minskar blodflödet till dina muskler, du begränsar alltså musklernas exponering för syre i blodet.
  2. Rökare producera mer slem än icke-rökare, så andningen blir svårare. Denna minskning av andningsaktivitet begränsar mängden syre i blodet. Blodet får alltså mindre syre och de tar längre tid för de att nå musklerna.

Rökning och uthållighet

Flera egenskaper hos cigarettröken kan minska din energinivå. Belastningen på hjärta och lungor, liksom ruset du får av att röka, allt detta får dig att känna dig mindre energisk än en icke-rökare. Din förmåga att uthärda längre pass, eller för att öka intensiteten på din träning, kommer att drabbas när du röker. Detta kan leda till att du inte orkar antalet repetitioner.

 

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.