4 sätt att öka din produktion av testosteron


Testosteron är den viktigaste androgenen i det manliga könshormonet. Därför förknippas oftast testosteron med manlighet. I den här artikeln vill vi istället lyfta upp hormonets vikt i byggandet av muskler, för alla biologiska kön. Här kommer 4 tips om hur du ökar din testosteronproduktion naturligt, oavsett kön!

Bli av med underhudsfett

Vid övervikt är testosteronnivåerna oftas lägre än hos normalviktiga.  Maten du äter kan också sänka nivån av testosteron. Socker, spannmål och raffinerade kolhydrater har enligt studier bevisat sänka dina testosteronnivåer, vilket intressant nog också är sammankopplat med övervikt. Äter du bra mat och tränar kommer du bli av med ditt kroppsfett. Detta i sin tur leder till högre testosteronnivåer- men även ökad sexlust och mer energi!

Tung träning

Tung styrketräning är ett av de bästa sätten att få högre testosteronnivåer. När du tränar bryter du ner/skadar dina muskelfibrer. Din kropp skickar då en signal som gör att kroppen producerar mer testosteron för att kunna reparera och stärka musklerna. Se till att du inte hoppar över att träna ben – tränar du större muskelgrupper som ben och rygg använder kroppen flera sekundära muskler vilket gör att kroppen behöver producera ännu mer testosteron.

testosteron är lika viktigt för män och kvinnor som vill bygga muskler.

Koppla av

Tro det eller ej, men att koppla av är inte dåligt – utan snarare tvärtom! Att stressa är den främsta orsaken till låga testosteronnivåer. Meditation, yoga, massage och att skratta är väldigt bra för avkoppling.

Ät mer zink

Zink är en av de absolut viktigaste mineralerna för dig. Det hjälper dig att hålla fettförbränningen igång samt förbättrar muskeltillväxten. Zink är viktigt för celldelningen, hormonregleringen, immunsystemet och ämnesomsättningen. Delar av ögat samt männens prostata innehåller mest zink, men zink återfinns även i hjärnan, musklerna och skelettet. Zink räknas också som en antioxidant. Zink behövs därför för att alla dessa delar ska fungera normalt. Har du brist på zink får du sämre mörkerseende, ökad känslighet för infektioner och nedsatt spermabildning hos män. Försök att få i dig 40 mg om dagen, genom bland annat fisk, havre, nötter, chiafrön och kött.

 


3 svar till “4 sätt att öka din produktion av testosteron”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.