Clementiner – bara om det är ekologiskt

Julen närmar sig och det innebär att clementiner blir vanligare i butiken. Men det du inte visste är att clementiner och andra citrusfrukter kan vara direkt skadliga för din hälsa – om det inte är ekologiska!

Livsmedelsverket gjorde en undersökning redan 2013 om hur mycket gifter det fanns i konventionellt odlad frukt och siffrorna för bl.a citrusfrukter dit även clementiner räknas.

Livsmedelsverket hittade rester av bekämpningsmedel i hela 95% av totalt 246 prov. Livsmedelsverket testade bl.a apelsiner, mandariner, clementiner, satsumas och citroner.

Bekämpningsmedel används vanligtvis i odlingen men för citrusfrukter används det även som en efterbehandling då man vill att frukten ska hålla längre.

Ett av bekämpningsmedlet som används efter skörd är det hormonstörande ämnet imazalil. Av alla tester var imazalil det vanligaste bekämpningsmedlet. Man hittar oftast bekämpningsmedlet i skalet, men det har även påträffats i fruktköttet!

Vad är Imazalil?

Bekämpningsmedlet imazalil används för att förhindra angrepp av mögel och svamp på alla citrusfrukter. Imazalil är cancerframkallande, det är även giftigt för fiskar och miljön.

Hur farligt är det?

I många studier på råttor och möss har man konstaterat att imazalil ger cancer, försvårar förökningen och kan ge missbildningar på foster. Andra studier har redovisat att bekämpningsmedlet ökar risken för lever- och sköldkörtelcancer. Det har även visata påverka de manliga könshormonet negativt. Det bedöms även giftigt för flera fiskarter!

Precis som med besprutade bananer och vindruvor, bör vi även tänka att alla besprutade frukter och grönsaker kan vara giftiga. Danska livsmedelsverket rekommenderar att man bara ska använda ekologiska citrusfrukter om skalen ska ätas.

Barn och gravida rekommenderas också bara äta ekologiska frukter, då dessa anses som en riskgrupp.

Vart hittar jag ekologiska clementiner?

Som vanligt har de större stormarknaderna det största utbudet på ekologiska frukter och grönsaker. Vi har hittat ekologiska clementiner på bl.a ICA, Coop och Mathem.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.