Juice fasta – förberedelser och allt annat du behöver veta

Att juice fasta har blivit trendigt men har länge varit vanligt bland spirituella och hälsomedvetna. Hur länge man väljer att fasta är upp till var och en. Vissa fastar en dag och andra en månad, det är upp till dig.

Att juice fasta innebär att du byter ut all mat som du äter mot att bara dricka kallpressade opastöriserade juicer. Du kommer att dricka 5-6 juicer per dag. Vissa brukar inkludera en eller flera smoothies för att få i sig protein, fett och andra näringsämnen som ger lite extra energi och minskar hungern.

Enligt förespråkarna hjälper en juice fasta dig att rengöra kroppen genom detox. Du kommer att rensa din kropp från socker, koffein och andra livsmedel.

Opastöriserad ekologisk juice är den viktigaste komponenten i en juice fasta. Detta på grund av alla de näringsämnen, fytokemikalier och antioxidanter som lättare tas upp i kroppen i flytande form. Att välja ekologiska före besprutade grönsaker och frukter är även viktigt då du inte vill ha onödiga bekämpningsmedel i kroppen. Det är just onödiga gifter du vill ska lämna kroppen!

Att förbereda sig för en juice fasta

Efter ha läst introduktionen kanske du är sugen på att börja juica. För att göra det enklare för dig kan det vara bra att du förbereder dig några dagar innan. För att undvika huvudvärk och cravings kan det vara bra att utesluta kaffe, socker, kött, mjölkprodukter, gluten, alkohol och nikotin några dagar innan du börjar med din juice fasta.

Börja din juice fasta

Om du inte har en egen juicemaskin finns det färdiga paket att köpa online på t.ex juica, men finns även att köpa kallpressade gröna juicer på vissa kafféer.

Så här kan ett juice schema se ut för en 3 dagars fasta

  • När du vaknar: Ett glas vatten med lite pressad citron i.
  • 8 – 9: Juice (grönjuice)
  • 11-12: Juice (grönjuice eller smoothie)
  • 13-14: Juice (grönjuice)
  • 15-16: Juice (t.ex rödbets-, morot- äppeljuice)
  • 17-18: (grönjuice eller smoothie)
  • 19-21: Smoothie eller grönjuice

För att förbättra upptaget av alla näringsämnen, rekommenderas att du ”tuggar” juicen när du har den i munnen och att du dricker den långsamt. Juicen bör förbrukas med ett par timmars mellanrum och den slutliga drycken ska du ta ungefär 3 timmar innan sänggående.

Vanliga frukter och grönsaker som används i juicerna är selleri, grönkål, morötter, vitkål, äpple, spenat, rödbetor bladgrönsaker, ingefära, äpple, päron, solrosskott, vetegräs och gurka. Till smoothies används oftast avokado, banan, spenat, broccoli, äpple, päron, ingefära, gurka och eventuellt hampa protein. Något som måste poängteras är att smoothien ska vara vegan, dvs ingen mjölk, yoghurt eller glass.

Smoothie kan vara bra under din juice fastaEkologiska produkter är bäst, men om du inte hittar det kan det hjälpa att tvätta frukterna och grönsakerna i vinäger för att få bort resterna från bekämpningsmedlen.

Under fastan

Under fastan kan du känna dig hungrig, lättirriterad och trött. För att underlätta kan det vara en bra idé att aktivera dig. Detta kan du göra genom att träna, men akta dig för att träna hårt. Vi rekommenderar en lätt yoga och promenader. Det är även väldigt skönt att testa mindfullness, det finns flera appar till telefonen som kan hjälpa till med det. Vi använder exempelvis appen ”yoga studio”.

Att bryta din juice fasta

När det är dags att bryta din juice fasta börjar du dagen med citron vattnet och sedan en smoothie. Detta gör att du sätter igång tarmarna på ett skonsamt sätt. Sakta men säkert börjar du att introducera ”vanlig” mat igen. Att börja sitt ”nya liv” med en juice fasta kan vara en väldigt bra idé då du får gå igenom något som kan kännas tufft, men när den är slut kommer allt du äter och gör kännas underbart.

 

Andra sätt att fasta på

Att juice fasta är inte det ända sättet man kan fasta på utan man kan börja med periodisk fasta. Att börja med periodisk fasta har en rad hälsofördelar, men inget vi kommer att ta upp här. När man kör en periodisk fasta innebär det att du struntar i att äta frukost och ditt första mål mat blir lunch och ditt sista blir middag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.