Så bakar du med kokosmjöl

Så bakar du med kokosmjöl

Har du hört talas om att med att baka med kokosmjöl förut? Intresset för att baka glutenfritt har ökat dramatiskt de senaste året, pga hälsotrenden. Att baka med kokosmjöl är inte helt enkelt, eftersom du behöver tänka på ett annat sätt än bakning med vetemjöl.

Vad är kokosmjöl?

Kokosmjöl är ett mjöl gjort på torkat kokoskött. Det är en naturligt biprodukt från tillverkning av kokosmjölk. När kokosmjölken pressas ut från kokosköttet blir det en himla massa restprodukter. Dessa restprodukter torkas på låg tempuratur och mals sedan ner till ett mjuk, fint pulver som är lämpligt för bakning. Kokosmjöl är väldigt populärt bland folk som håller en glutenfri kost, som t.ex paleo.

Fördelarna med kokosmjöl

  • Rik på protein, fibrer och fett vilket gör det som en väldigt bra fyllning.
  • Bra källa till laurinsyra. Den omvandlas i tarmen till momolaurin, som skyddar mot bl.a virus och bakterieangrepp, influensa, mässling och streptokocker. Monolaurin har även förmåga att lösa upp hiv – virusets ytprotein och förhindrar därigenom formering av viruset. Laurinsyrans betydelse vid behandling av AIDS undersöks på flera håll i världen.
  • Kokosmjöl är också en väldigt bra källa till mangan. Mangan hjälper till att bättre utnyttja många näringsämnen. Mangan har också en betydande roll för benhälsa, nervsystemet, sköldkörtel, samt bidrar till jämnare blodsockernivåer.
  • Kokosmjöl är glutenfritt.

Kokosmjöl kan användas till bl.a pannkakor

Att baka med kokosmjöl

Att använda kokosmjöl när du bakar behöver inte vara så svårt. Nedan har vi listat ett gäng punkter som du kan behöva tänka på.

  • Du kan inte använda samma mängd kokosfibrer som vanligt vetemjöl.
  • Kokosfibrer är väldigt absorberande. Byter du ut vetemjöl mot kokos behöver du ungefär bara använda 1/3. Du måste även använda dubbelt så mycket vätska! Du måste även använda mer ägg. För varje deciliter kokosfibrer behöver du ungefär 3 ägg.
  • Om du ska panera med kokosfibrer kan du använda samma mängd som du använder med vanligt mjöl.
  • Det blir oftast klumpigt. För att få en slät smet måste du därför vispa lite extra.
  • Mjölet kan uppfattas som ganska torrt och hårt. Därför är det väldigt viktigt att använda ordentligt med ägg och vätska.

Här kan du köpa kokosmjöl

Du kan hitta kokosfibermjöl på stormarknader och hälsokostbutiker. Kung Markatta och Urtekram brukar ha egna hyllor på vissa stormarknader.

Vad kan man baka?

Du kan i stort sett baka vad du vill. Det är bara fantasin som sätter stopp. Vanligast är muffins, bullar och pannkakor. Kom bara ihåg att använda ordentligt med ägg och vätska. Det kan vara svårt att göra vegan vänliga bakverk då vi rekommenderar att du ska använda dig av ägg.


Ett svar till “Så bakar du med kokosmjöl”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.