Jordnötssmör – himmelskt gott och nyttigt

Jordnötssmör – himmelskt gott och nyttigt

Jordnötter är en typ av nöt, med ursprung i Sydamerika. Jordnötter tillhör faktiskt inte nöt-familjen, utan tillhör faktiskt en familj som kallas baljväxter och är därför släkt med bönor, linser och soja. Jordnötter äts sällan råa. De äts oftast rostade, som hela jordnötter eller som jordnötssmör.

Jordnötssmör är packat med protein

Jordnötssmör är inte bara gott att ha på mackan eller i din smoothie. Jordnötter innehåller hela 25% protein, vilket gör det till en riktigt bra proteinkälla. Dock är det inte ett komplett protein utan saknar några essentiella aminosyror.

Jordnötssmör gör av rostade jordnötter

Ger dig mycket energi

En matsked jordnötssmör innehåller cirka 96 kalorier. 8 gram fett, 3 gram kolhydrater och 4 gram protein. Detta innebär en perfekt källa till snabb energi före t.ex ett träningspass.

Lämpligt för diabetiker

Jordnötter innehåller mycket lite kolhydrater. En jordnöt innehåller endast ca 13-16% kolhydrater. Att vara snål på kolhydrater och rik på protein, fett och fibrer innebär att jordnötter har ett mycket lågt glykemiskt index. Det innebär att ditt blodsocker inte kommer skjuta i höjden. Detta gör jordnötssmör lämpligt för diabetiker.

Rikt på vitaminer och mineraler

Jordnötter är väldigt riktigt på vitaminer och mineraler.

  • Biotin: Jordnötter är en av de rikaste källorna till biotin, detta är viktigt under graviditet.
  • Koppar: En mineral som vi oftast inte får i oss genom den västerländska kosten. Kopparbrist kan leda till negativa effekter för hjärtat.
  • Niacin: också känd som vitamin B3. Niacin olika viktiga funktioner i kroppen. Niacin har kopplats till en minskad risk för hjärtsjukdomar.
  • Folat: Även känd som folsyra. Folsyra har många viktiga funktioner och är särskilt viktigt under graviditet.
  • Vitamin E: En kraftfull antioxidant.
  • Tiamin: En B-vitamin, även känd som vitamin B1. Den hjälper kroppens celler att omvandla kolhydrater till energi och är nödvändig för hjärtat, musklerna, och nervsystemet.
  • Fosfor: Jordnötssmör är en bra källa till fosfor. Fosfor är en mineral som spelar en stor roll i tillväxt och underhåll av kroppens vävnader.
  • Magnesium:  Intag av magnesium tros skydda mot hjärtsjukdomar.

Sänker kolesterolet

Överskott av LDL-kolesterol (det dåliga kolesterolet) bildar plack på de inre väggarna av artärerna. Detta saktar ned blodflödet till hjärtat. Långsamt blodflödet kan göra så att hjärtat få för lite syrerikt blod och kan därför leda till hjärtsjukdomar. HDL-kolesterol (det goda kolesterolet) har som funktion att ta bort de dåliga kolesterolet från blodet och skicka det till levern. Du behöver låga nivåer av LDL och höga nivåer av HDL. Jordnötssmör hjälper till förbättra kolesterol i båda områdena. Enkelomättade och fleromättade fetter har inte bara visat sig att sänka LDL-kolesterol, men också höja HDL-kolesterol.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.