Ät och träna som en riktig gladiator


När vi tänker på en gladiator associerar vid det oftast med antikens Rom i Italien där stora starka män slogs till döden mot varandra.

Vad är en gladiator?

Ordet gladiator kommer ifrån det latinska ordet gladius som betyder svärd. En gladiator var kriminella, krigsfångar och slavar som såldes och köptes bland de som hade det bättre ställt. Där fick de träna, äta och slåss som en representant för dennes ”ägare”. De fungerade även som en privatarmé.

Blev kända

Gladiatorerna som vann sina strider blev oftast kändisar bland underklassen. Porträtt av de klädde väggar på offentliga platser, barnen lekte med gladiatorfigurer av lera. De mest framgångsrika gladiatorerna blev produktambassadörer, likt dagens elitatleter.

 

Ät som en gladiator

De Romerska gladiatorerna åt mestadels en vegetariansk kost. Detta bevisades genom analys av ben från en kyrkogård de begravdes. Studien genomfördes av forskare från Medical University of Vienna i Österrike och University of Bern i Schweiz. De fann att gladiatorerna åt en diet som var spannmålsbaserad och mestadels kött-fri. De hittade även bevis på att gladiatorerna drack en dryck gjord av växt-aska som var rik på magnesium och kalcium. Denna dryck var en form av hälsodryck för att hjälpa gladiatorer återhämta sig efter tuffa strider och träningspass. Idag använder vi oss ofta av kosttillskott som innehåller kalcium och magnesium som stärker ben och främjar återhämtning.

Som gladiator kunde du få slåss på Colosseum

Träna som gladiatorerna

I Rommarriket fanns det en man som hette ”Galen av Pergamon” han var känd för sin kunskap inom medicin och träning. Han var bl.a personlig läkare till kejsaren Commodus. Galen skapade en lista över övningar han tyckte gladiatorer och människor i allmänhet skulle göra. Listan delades upp i 3 kategorier Starkhet, snabbhet och aggressivitet.

Starkhet

 • Plocka upp något tungt och gå
 • Gå i uppförsbacke
 • Klättra uppför ett rep
 • Hålla i ett rep så länge som möjligt
 • Ta sig loss från ett wrestling grepp runt midjan
 • Hålla fast i en personen som försöker ta sig loss från ett wrestling grepp runt midjan
 • Plocka upp saker och kasta runt

Snabbhet

 • Springning
 • Skuggboxning
 • Boxning
 • Slå på säckar
 • Spring fram och tillbaka, minska längden vid varje varv
 • Framåt sparkar (frontkicks)

Aggressivitet

 • Gräva snabbt
 • Kasta diskus
 • Hoppa jämfota utan att vila
 • Kasta tunga spjut

 


2 svar till “Ät och träna som en riktig gladiator”

 1. Hej, jag heter Obli. Jag är en vattenvarelse eller en kubmanet om man ska vara exakt 🙂

 2. Jag är inte bara om du har ett bra tag innan vi gick in på ditt sociala liv i en av dem är individuell växtkraft i den nya versionen är en del har jag varit med i LinkedIn kan man ju ha ett eget företag och privatpersoner och företagare och varannan dag och natt i en av dem är individuell växtkraft i den nya versionen är en del har jag varit med i LinkedIn kan man ju ha ett eget företag och privatpersoner och företagare och varannan dag och natt i en av dem är individuell växtkraft i den nya versionen är en del har jag varit med i LinkedIn kan man ju ha ett eget företag och privatpersoner och företagare och varannan dag och natt i enlighet härmed.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.