Ekologisk honung – en söt framgång för Kuba!

Kuba är mest kända för sina cigarrer och rom, men Kuba har även lagt till ekologisk honung på sin lista över viktiga exportprodukter. Detta för att användande av bekämpningsmedel i övriga världen har lett till en sjunkande bipopulation.

Ekologisk honung har blivit Kubas fjärde mest värdefulla exportvara, bakom fisk, tobak och spritdrycker. Honungen ligger före socker och kaffe som tidigare varit bland de främsta exportvarorna från de karibiska öarna.

Hur kommer det sig att kuba kan producera ekologisk honung?

All honung som produceras i Kuba kan certifieras som ekologisk. Efter upplösningen av Sovjetunionen (1991) som var Kubas viktigaste handelspartner hade de inte råd bekämpningsmedel på grund av brist på utländsk valuta. Som en nödvändighet började regimen i Kuba att stödja ekologiskt jordbruk. Nu när situationen mellan USA och Kuba börjar lättas kommer detta betyda en ökad export av ekologisk honung.

2014 producerade Kuba mer än 7200 ton ekologisk honung, värt cirka $ 23,3, enligt statlig statistik från FAO.

Ekologisk honung

Varför är ekologisk honung så viktigt?

Genom att köpa ekologisk producerad honung bidrar du till mindre användning av bekämpningsmedel. Användningen av bekämpningsmedel har lett till att bipopulationen har minskat kraftigt. Detta kan man märka väldigt tydligt i vissa områden. Förutom att producera honung har bina en viktig roll för att pollinera växter och träd, utan dessa så kommer vi att dö. I USA och Kina som är de främsta odlarna av honung har det gått så långt att de pollinerar växter för hand!

Bra för hälsan

Att honung och framförallt ekologisk honung skulle vara bra för hälsan är sedan länge känt! Det används flitigt för att lindra förkylningar, pga sin antibakteriella och antiseptiska egenskaper!

Lokalt producerad honung hjälper dig med pollenallergi! Den innehåller nämligen sporer som bina fått från lokala växter. Detta kommer i teorin att aktivera immunförsvaret och kan med tiden bygga upp ett naturligt försvar mot pollen.

Det är rekommenderat att ta en tesked av lokalt producerad honung per dag. Du bör börja några månader före pollensäsongen för att låta immunförsvaret bygga upp sig. Som vi tidigare nämnt fungerar detta endast med lokalt producerad honung. Honung från andra delar av landet kommer inte att fungera lika bra.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.