8 anledningar att börja städa

Att städa ger dig en rad fördelar!

Många av oss människor drar oss ofta från att städa, vi hittar på ursäkter som t.ex ”varför ska jag städa när det ändå blir skitigt igen”. Det som många inte tänker på att städning innebär inte bara ett rent och fräscht hem utan hjälper oss även mentalt och fysiskt. Spana in dessa åtta anledningar till att börja städa.

Ett rent hem betyder färre allergier

Genom att städa regelbunden reducerar du damm och andra allergener i ditt hem. Genom att svabba golv, dammtorka och dammsuga tar du bort kvalster och ett dussintal andra allergener som kan ge förkylning- och influensasymptom. Om du är astmatiker eller pollenallergiker är det mycket viktigt att ha ett rent hem, då det blir mycket lättare för dig att andas.

Genom sanering dödar du bakterier

Varje gång du städar med desinfektionsmedel ser du till att döda bakterier, virus och andra mikroorganismer som göra dig sjuk. Se dock till att du använder dig av ett naturligt desinfektionsmedel, då vanliga kommersiella kan framkalla en allergisk reaktion. Genom att sanera ordentligt tar du död på  bakterier, såsom E. coli, staph och salmonella som är ansvariga för många livsmedelsburna sjukdomar och infektioner. Desinficerande alla ytor noggrant i kök och badrum. Detta kommer hjälpa dig att hålla borta de farliga bakterierna.

Färre olyckor

Genom att hålla ditt hus eller lägenhet rent och organiserat minskar du risken för olyckor. Genom att plocka undan lösa saker såsom leksaker, skor och väskor kan du undvika att snubbla på de och göra dig illa.

Städa för att reducera stress

Både själva städningen och att ha ett städat hem kan hjälpa dig att motverka onödig stress. Ett rent och fint hem gör det enklare för dig att hitta saker. Många känner även en härlig ro när de ser att smuts och annat försvinner. Det finns en studie från 2008 publicerad i British Journal of Sports Medicin som kunde visa att städning reducerade stress.

Bränner kalorier

Städning gör inte bara att ditt hem ser rent och fräscht ut, det hjälper dig även att göra dig av med energi och kalorier. Damsugning, damtorka, moppa golven och till och med handdiskning bränner kalorier. Du kan även öka förbränningen genom att dansa till din favorit musik :-).

Hjälper dig att laga mat

Det finns inget värre än att laga mat i ett skitigt kök. Genom att städa köket kan det hjälpa dig att laga mat. Se till att få det som en vana innan du går och lägger dig. Vi brukar alltid städa rent köket och sätta igång diskmaskinen innan vi går till sängs. Det tar 5 minuter och gör det mycket lättare att göra frukost dagen efter.

Lugn i sinnet

Det finns inget skönare än att komma in till ett hem som är städat och organiserat, det ger verkligen lugn i sinnet. Dessutom om du har stökigt kommer det alltid att finnas en röst i huvudet som säger att du borde städa, det är en väldigt onödig stressfaktor. Förutom det så är det en väldigt bra känsla när man har fullföljt en uppgift.

Mer fokus

Även om du är duktig på att multitaska kan ett stökigt och smutsigt hem distrahera dig. Utan stora pappershögar, överfull papperskorg kommer du att få det lättare att koncentrera dig på uppgiften. Genom en ren arbetsplats kan du också bättre prioritera, eftersom du kan se vad som är viktigt utan att fastna på röran rund omkring dig. Genom att städa kommer du att kunna åstadkomma mer på kortare tid,  känna sig mer optimistisk och känna att du har kontroll på din omgivning.

 

Om du är nyfiken på att göra dina egna rengöringsmedel kan du kolla på videon nedanför.

 

 


2 svar till “8 anledningar att börja städa”

  1. […] Ett rent och fräsch hem betyder inte bara avkoppling i hjärnan utan också att du få bort damm, pollen och annat som har kommit krypande till ditt hem utan din vetskap. Se till att städa minst en gång i veckan, helst oftare för att hjälpa dig minska symptomen hemma. Förutom att lindra din allergi finns det flera fördelar med att börja städa. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.