Det pågår en ständig debatt om vad, hur och varför man ska träna.  Debatten om huruvida maskiner eller fria vikter är bättre för att bygga muskler har pågått hur länge som helst. Det fanns en tid då maskinerna dominerade i gymmen och var ”det sättet man skulle träna”. Folk insåg att maskiner är bra träning för storlek och styrka, men att de inte var gynnsamt för core och andra stabiliserande muskler. Detta banade väg för ”funktionell” träning och folk började tro att maskinerna var rent utsagt dåliga. Nu kommer vi dock till pudelns kärna – vilket är egentligen bäst träna med fria vikter eller att träna med maskiner?

Träna med maskiner

Fördelar

 • Lätt att komma igång och lätt att lära sig –  Tillskillnad från fria vikter är det väldigt enkelt att komma igång med maskiner. Det finns ofta en bild med en beskrivande text hur du använder maskinen och vilka muskelgrupper du kommer att använda dig av.
 • Isolerar muskelgrupper –  Träning med maskiner gör det lättare att isolera muskler. Till skillnad från att träna med fria vikter där andra muskler måste stabilisera upp vikten och rörelsen så stabiliserar maskinen upp vikten och rörelsen. Detta gör att du kan isolera muskeln bättre.
 •  Hantera mer vikt utan assistans –  Om du är obekväm med tekniken och utförandet av övningen kommer du inte behöva vara orolig över att kunna hantera ”rätt vikt” utan att ha något som assisterar (spottar) dig.
 • Bra för äldre och bra för rehab – Genom att isolera muskler är det lättare att rehabilitera dessa. Träning med maskiner är även bra för personer som är svaga, då de kommer att hjälpa till att bygga upp styrkan snabbt.

Nackdelar

 • Icke funktionell träning – Maskiner gör dig starkare och större, men de tar inte hänsyn till kroppens naturliga rörelser – alla kroppar rör sig olika.
 • Tränar inte små stabiliserande muskler – Genom att isolera musklerna så mycket som maskiner gör missar man att ge den träningen som de små stabiliserande / assisterande musklerna behöver.
 • Direkt och indirekt skaderisk – Maskiner är generellt sätt enklare att använda än fria vikter, men genom att snabbt öka vikten utan att riktigt att bra form kan detta ge dig direkta och indirekta skador.

Vem ska då träna med maskiner?

 • Nybörjare – du som är ny på gymmet och inte riktigt vet hur du ska träna med fria vikter. Även om det finns bilder och beskrivningar på maskinerna kan det vara bra att prata med en personlig tränare som kan lära dig hur du utför övningen korrekt.
 • Rehab – för dig som har råkat ut för en skada och inte går till någon sjukgymnast.
 • Bodybuilders – när storleken på musklerna är ditt främsta mål kommer du att kunna dra nytta av att du med maskinernas hjälp kan isolera och pumpa ut de sista ur muskeln.

Träna med fria vikter

Fördelar

 • Funktionellt – Att träna med fria vikter och kroppsvikt ger dig en funktionell träning som gör att du kommer att kunna ta med dig styrkan till din vardag.
 • Använd dig av full rörelsemönster – Detta innebär att du inte kommer att vara låst i en specifik rörelse utan du kan röra dig som din kropp vill.
 • Använder fler muskler – Förutom att jobba den primära muskeln måste du använda dig av fler mindre muskler som stabiliserar vikten. Detta hjälper till att hålla lederna friska och krya.
 • Obegränsade övningar – På gymmet finns det bara ett antal maskiner, men genom att träna med fria vikter är det nästan bara fantasin som sätter gränser.

Nackdelar

 • Svårt att lära sig – Det är svårt att komma igång att träna med fria vikter. Du måste ta dig tid att lära dig korrekt teknik ifrån början. Det finns flera videos på youtube som man vara till hjälp med att hitta rätt teknik. Det kan även vara en bra investering att anlita en personlig tränare som kan hjälpa dig.
 • Hög skaderisk – Om du utför övningarna inkorrekt kan du skada dig riktigt mycket. Se till att du får till rätt teknik och träna inte med för mycket vikt.
 • Du måste ha en partner – ska du bara träna med fria vikter kan det vara en idé att ha en kompis som du tränar med. Detta kommer göra att du kan öka vikten och få assistans i övningar såsom knäböj och bänkpress.

Träna med fria vikter t.ex bänkpress

Vem ska träna med fria vikter?

 • De flesta – nästan alla skulle gynnas av att träna med fria vikter då detta ger en funktionell träning som du kommer att kunna ta med dig till vardagen.
 • Atleter – för att hålla dig skadefri och kunna tävla på en högnivå är det viktigt träna alla muskler, även de små och stabiliserande.
 • Bodybuilders – det absolut bästa sättet att bygga styrka och muskelvolym är genom fria vikter. När du byggt upp ordentligt med styrka kan du använda maskinerna för att verkligen isolera musklerna.
 • Rehab – genom att träna med fria vikter kommer du att kunna skynda på rehabiliteringen av dina muskler. Detta kräver dock att du har erfarenhet av träning med fria vikter och/eller har tillgång till en sjukgymnast.

Vad är egentligen bäst?

Det finns för- och nackdelar med bägge. Jag skulle säga att variation och all träning är bäst. Tränar du regelbundet gör du din kropp en tjänst. Hur och vad du ska träna är upp till dig, men det viktigaste är att det är roligt och att du rör på dig.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.