Om höstdepression och hur du botar den!

höstdepression kan drabba alla

Sommaren är officiellt över och vi går emot mörkare tider. Detta kan utlösa en depression, höstdepression – något som faktiskt är vanligare än vad vi tror.  Det kan även förekomma på våren och kallas då vårdepression eller ett samlingsnamn årstidsbunden depression. Den tycks ha en stark koppling till ljus och mörker. Denna typen av depressionen blir mindre vanliga ju närmre ekvatorn vi kommer.

Det finns ingen exakt förklaring på varför mörkret påverkar vårt välmående. En teori är att det är serotoninsystemet som påverkas, och andra är att det är d-vitaminet som kan spela en stor roll då det blir mindre sol under vinterhalvåret.

Symptom på höstdepression

Höstdepression heter Seasonal Affective Disorder (SAD) på engelska och började etablera sig på 80-talet. Det är ingen egen sjukdom utan är en depressions-episod med en tydlig koppling till årstiden. Vanliga symptom är:

  • Du känner en stor trötthet som inte lindras av sömn
  • Ökat sockersug
  • Nedsatt immunförsvar

Bota höstdepression

För att få bukt på din depression kan du vidta några väldigt enkla åtgärder som troligtvis kommer göra att du ser ljuset i tunneln.

Lys upp

  • Gör allt vad du kan för att öka din exponering till det naturliga ljuset – låt gardiner och persienner vara öppna hela tiden.
  • Gå upp 30 minuter tidigare på mornarna och ta en stärkande promenad. Faktum är att promenaden är stärkande då du exponerar dig för solljus, kanske inte lika starkt som på sommaren, men det är gör mer nytta än vad du tror.
  • Planera en långsemester. Istället för att ta ut all semester under Sommaren, varför inte spara den till när du verkligen behöver den? En eller två veckor på solsemester kan göra att du bli fri från alla symptom av höstdepression.

Motionera

  • All forskning tyder på att motion och träning förebygger och hjälper till att bota depressioner, men det kan vara svårt att känna sig motivera. Genom att ha en fast tid varje dag där du inte mår så bra.
  • Det bästa alternativet är en utomhus sport, då du både får i dig solljus och motion. Exempel på utomhussporter är löpning, längskidor och skidor.

Örter mot höstdepression

För att bli på bättre humör kan du ta 40 till 60 droppar av johannesört i ett glas kallt vatten tre gånger om dagen. Johannesört har kallats ”Guds nåd” och ”den välsignade örten”.  Denna hemmakur ett rykte att vara som ett mild antidepressivt läkemedel. En nackdel med Johannesört är att den ökar hudens känslighet. Tala med din doktor innan du börjar med Johannesört då denna kan försämra effekten av andra läkemedel.

Andra saker som kan mildra din höstdepression

  • Ta vitamin tillskott regelbundet, framförallt d-vitamin och b-vitaminerna tiamin och folsyra. Det finns studier som visar att B-vitaminer är viktigt för humöret.
  • Undvik snabba kolhydrater och socker, det hjälper dig temporärt att må bättre. Men när blodsockret sjunker igen mår du sämre.

Hoppas dessa tipsen kan hjälpa dig att bli kvitt din höstdepression!

 


Ett svar till “Om höstdepression och hur du botar den!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.